Kurulun 28 Ocak'ta Resmi Gazete'de yayımlanan kararında eski Mustafakemalpaşa Kaymakamı Adem Saçan'ın görevde bulunduğu süre içinde Mermerciler Organize Sanayi Bölgesi Başkanlığında oğlunu işe almasının, yakın arkadaşlığı nedeniyle Sosyal Dayanışma Vakfı'nda çalışan bir kadının çalışma disiplinine uymamasına göz yummasının ve kaymakamlığa ait aracı alkollü kullanmasının etik davranış ilkelerine açıkça aykırılık oluşturduğuna karar verildiği belirtilmişti.

Danıştay Beşinci Dairesi, baktığı bir davada, 25 Mayıs 2004 günlü 5176 sayılı Kamu Görevlileri Etik Kurulu Kurulması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'un 5. maddesinin üçüncü fıkrasının Anayasa'ya aykırı olduğu sonucuna vararak, düzenlemenin iptaline karar verilmesi istemiyle Anayasa Mahkemesine başvurmuştu.

Başvuruyu esastan inceleyen Yüksek Mahkeme, iptali istenen “Kurul, başvuruya konu işlem veya eylemi gerçekleştiren kamu görevlisinin, etik davranış ilkelerine aykırı işlem veya eylemi olduğunu tespit etmesi ve bu kararın kesinleşmesi halinde, bu durumu Başbakanlık, Kurul kararı olarak Resmi Gazete aracılığıyla kamuoyuna duyurur. Ancak, Kurul kararlarının yargı tarafından iptali halinde Kurul, yargı kararını yerine getirir ve Resmi Gazete'de yayımlatır” hükmünü oy birliğiyle iptal etti. (Samanyoluhaber)