İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen ''Kara para aklama'' davasında esas hakkında görüşünü açıklayan Cumhuriyet Savcısı Ahmet Nuri Saraç, iş adamı Erol Evcil'in de aralarında olduğu 8 sanığın, ''Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, yönetmek'' ve ''Suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklamak'' suçlarından 6 ile 16, Hüseyin Kayapalı'nın da benzer suçlardan 7 ile 19 yıl arasında değişen hapisle cezalandırılmasını istedi.
     İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, başka suçtan tutuklu sanık Mehmet Akbulut katıldı. Duruşmaya gelmeyen diğer sanıkları avukatları temsil etti.
     Duruşmada, bazı sanıkların avukatı Ahmet Gökçe'nin Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üyeliğine seçilmesi nedeniyle duruşmalardan çekildiğine dair dilekçe gönderdiği, tutanağa geçirildi.
     Esas hakkında görüşü sorulan Cumhuriyet Savcısı Ahmet Nuri Saraç, 37 sayfalık mütalaasını mahkeme heyetine sundu.
     Savcı Saraç, sanıklar Erol Evcil, İlyas Uç, Hakan Karakurt, Yusuf İlhan, Fettah Erdem, Ahmet Büyükdoğan, Mehmet Atak ve Halil İbrahim Uysal'ın, ''Çıkar amaçlı suç örgütü kurmak, yönetmek'' suçundan 2 ile 6 ve ''Örgütlü şekilde suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklamak'' suçundan da 4 ile 10 olmak üzere toplam 6 ile 16 yıl, sanıklardan Hüseyin Kayapalı'nın da benzer suçlardan 7 ile 19 yıl arasında değişen hapisle cezalandırılmasını talep etti.
     Mustafa, Süleyman, İsmet ve Sibel Kayapalı'nın aralarında olduğu 44 sanığın, ''Suç örgütü üyesi olmak'' ve ''Kara para aklama suçuna iştirak etmek'' suçlarından 5 ile 13, sanıklar Serpil ve Pınar Kayapalı'nın aralarında olduğu 138 sanığın da ''Kara para aklama suçuna iştirak etmek'' suçundan 4 ile 10 yıl arasında değişen hapisle cezalandırılmasını isteyen Savcı Saraç, 14 sanığın ''Çıkar amaçlı suç örgütü üyesi olmak'' suçundan, 4 sanığın ''Suç örgütüne yardım ve yataklık etmek'' suçundan ve 1 sanığın da ''Ateşli silahlar kanununa muhalefet etmek'' suçundan 1'den 3 yıla kadar hapis cezasına çarptırılmasını talep etti.
     Savunması alınmayan bir sanığın dosyasının ayrılmasına karar verilmesini isteyen Savcı Saraç, 7 sanığın da delil yetersizliğinden beraatine hükmedilmesini talep etti.
     Savcının mütalaası üzerine söz alan sanık avukatları, mütalaaya karşı savunma hazırlamak için süre istedi.
     Avukatlara savunmalarını hazırlamaları için süre veren mahkeme heyeti, duruşmayı erteledi.


AA