İSTANBUL - Adliye önünde basın metnini okuyan Evrensel Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Fatih Polat,  Evrensel’in geçen ay Agos gazetesi, bazı akademisyenler ve Kürt siyasetçilerle birlikte TİT (Türk İntikam Tugayı) adlı örgüt tarafından tehdit edildiğini hatırlatarak, örgütün 17 Temmuz’da bir elektronik postayla tehdidini yinelediğini anlattı. Tehdit mesajının Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanan MİT Mensubu Kaşif Kozinoğlu adına açılmış bir elektronik posta adresinden gönderildiğini söyleyen Polat,  “İnternet ortamının denetimi konusunda bu kadar mahir ve istekli bir iktidarla yönetilirken, İnternet yoluyla gelen bu tehditlerin sorumlularının bulunmamış olması düşündürücüdür” dedi.

MEDYAYA ERGENEKON ELEŞTİRİSİ
Ergenekon ile ilgili bir dizi belgeyi manşetinden yayınlamış gazetelerin Evrensel’i hedef alan bu tehditleri sessizlikle geçiştirdiğini belirten Fatih Polat “Ergenekon’un sadece iktidarı hedef alanına mı karşısınız?” diye sordu.

Evrensel’e destek varmek için Fatih Adliyesi’ne gelen gruptan Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı Ercan İpekçi,  “Üslup sert olabilir, eleştirel olabilir, yayın politikası herkes tarafından kabul edilecek diye bir şey yok. Ama buna karşı da demokrasilerde tolerans, kabullenme vardır. Demokrasilerde olmayan şiddettir. Biz bu tehdidi yapan kurumların bir an önce ortaya çıkartılmasını istiyoruz” diye konuştu.

Güvenlik güçlerini, siyasi iktidarı gazeteciler üzerinde caydırıcı politikalar izlemek yerine bu tür silahlı grupları ortaya çıkartmaya çağırdıklarını dile getiren İpekçi, basın ve ifade özgürlüğü üzerindeki baskıların yanına bir de bu tarz tehditlerle uğraşmak zorunda bırakıldıklarını kaydetti.

10 SENDİKADAN DESTEK
“Biz Türk-İş içerisinde bulunan 10 sendika olarak bu sorunu kendi sorunumuz olarak görüyoruz, bu tehdidi bize yapılmış bir tehdit olarak kabul ediyoruz ve diyoruz ki bu şekilde Evrensel’i susturmak düşüncesinde olanlar Evrensel gazetesinin yalnız olmadığını unutmasınlar. Onun etrafında sınıf dostları olduğunu unutmasınlar” diyen Hava-İş Genel Başkanı Atilay Ayçin “Evrensel yalnız değildi, yalnız olmayacak, yalnız kalmayacaktır” diye konuştu. 

‘TEHDİT SADECE EVRENSEL’E DEĞİL’
Türkiye Barış Meclisi’nden Hakan Tahmaz ise emekten, demokrasiden, barıştan yana olan güçlerin bir kez daha “Niye geç kaldık” dememek için bu çığlığa ses vermesini istedi. Bu tehditleri Akın Birdal’da yaşadıklarını, Hrant Dink’te yaşadıklarını ve sonuçlarını gördüklerini belirten Tahmaz, “Bugün Evrensel’e yapılmış olan tehdit Evrensel’le sınırlı değil, bu ülkedeki barışa, kardeşliğe yapılmış bir tehdittir” diye konuştu.

TÜZEL: 36 VEKİL YANINIZDA
Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku İstanbul Milletvekili Levent Tüzel ise şöyle konuştu:

“Şimdi görev hepimizdedir, başta basın emekçileri olmak üzere ülkemizde halkın haber alma hakkını, düşünce özgürlüğünü, örgütlenme özgürlüğünü savunan bütün emek ve demokrasi güçleri olarak barışımıza, kardeşliğimize sahip çıkma zamanıdır. Sadece Evrensel’e, özgür basına, kardeşliğin ve barış diline değil aynı zamanda halklarımızın birliğine, emekçilerin kardeşliğine sahip çıkmak için de bu gelişmelerin üzerine gitmemiz gerekiyor.

Evrensel’in yanında olacağız, tabii ki haksız yere tutuklanmış gazetecilerin de yanında olacağız. Tabii ki siyasi barajların kaldırılmasını isteyeceğiz, anadilde eğitim hakkının yanında olacağız, demokratik özerklik talebinin yanında olacağız. Sendikacılar, aydınlar, sanatçılar, işçiler, emekçiler olarak, Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloğu’nun 36 vekili olarak bu çağrıyı yapıyoruz, bu çığlık duyulsun diyoruz."


ntvmsnbc