FETÖ yargılamalarında kritik bir haftaya girildi. 15 Temmuz darbe girişimine yönelik 3 önemli davadan ikisi; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik suikast girişimi ve iki polisin şehit edildiği saldırıya ilişkin dava ile Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga'nın kaçırılmasıyla ilgili dava bugün başladı. 

 Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik suikast girişimi ve iki polisin şehit edildiği saldırıya ilişkin davanın sanıkları, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu'na getirildiler ve hakim karşısına çıktılar. 

 Fethullah Gülen'in 1 numaralı sanık olarak yer aldığı iddianamede, 74 mağdur ve müşteki ile 44'ü tutuklu, 3'ü yakalama emriyle aranan 47 sanık bulunuyor. Biri firari 37 asker için en az 6'şar kez ağırlaştırılmış müebbet talep ediliyor. 

Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Kasırga'nın alıkonulmasına ilişkin davanın ilk duruşması da başladı.

Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesinin Sincan Cezaevi kampüsü içindeki mahkeme salonundaki ilk duruşmaya sanıklar ve avukatları katılıyor. 

Suçtan zarar görme ihtimaline binaen daha önce dilekçe vererek davaya müdahillik talebinde bulunan TBMM ve Başbakanlık avukatları da duruşmada hazır bulunuyor. 



Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Kasırga'nın "müşteki" olduğu davanın sanıkları şunlar:

"Eski Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı Kurmay Albay Muhsin Kutsi Barış, eski 28. Mekanize Tugay Komutanlığı Tugay Komutanı Tuğgeneral Ali Kalyoncu ile Mutlu Serkan Vurdem, Ertuğrul Yavuz, Yusuf Yiğit, Erkan Erol, Mahmut Gündoğdu, Haydar Aktaş, Burhan Özdil, Ali Hızlı, Süleyman Selek, Fevzi Şimşek, Adem Parlak, Burak Ercan, Mustafa Deyan, Servet Taşcı, Mennan Yeşilbaş, Selçuk Uçar, Yüksel Karatay, Osman Ertuğal, Yunus Emre Ceviz, Güven Kiper, Ömer Erarslan, Sebhetullah Demir, Murat Sarı, Mehmet Akif Özyılmaz ve Aykut Şahin." 

Eski Kurmay Albay Barış ve Tuğgeneral Kalyoncu haricindeki 25 sanığın, "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs", "TBMM'yi ortadan kaldırmaya teşebbüs", "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçlarından üçer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis ve "silahlı terör örgütüne üye olmak", "kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" suçlarından 13 yıl 6'şar aydan 36 yıl 6'şar aya kadar hapis cezası isteniyor. 

Sanıklardan Barış ve Kalyoncu, bu davada, yalnızca FETÖ faaliyetleri kapsamında "kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" suçundan 4,5 yıldan 12 yıla kadar hapis istemiyle yargılanacak. Bu sanıklar hakkında "darbe" suçuna ilişkin soruşturma devam ediyor. 

Bu hafta görülmeye başlanacak bir diğer dava ise, 15 Temmuz darbe girişiminin sembol ismi Astsubay Ömer Halisdemir'i şehit edilmesi davası.

Sanık 18 asker 21 Şubat'ta hakim karşısına çıkacak. Ankara 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek davada, 18 sanıktan 17'si hakkında 4'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor.

Halisdemir'i şehit eden Mihrali Atmaca için ise 5 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep ediliyor. Davada, Özel Kuvvetler Komutanı Korgeneral Zekai Aksakallı "mağdur" sıfatıyla yer alacak.