Sultanahmet'teki İstanbul Adliyesi önünde bir araya gelen MAZLUMDER İstanbul Şubesi ve Hasta Hakları Aktivistleri Derneği üyelerini temsilen bir açıklama yapan MAZLUMDER İstanbul Şube Başkan Yardımcısı Avukat Kaya Kartal, 20 askerin üzerinde rızaları dışında çeşitli deneyler yapıldığını belirtti.

Avukat Kartal, "GATA Komutanlığı'nda vuku bulan olayda ve mağdur ifadelerine göre kendilerinden izin alınmaksızın ilgili yöntemlerin uygulandığı dillendirilmiştir. Öte yandan askeri emir komuta zinciri içerisinde en altta yer alan erlerin hür irade ile rıza beyanında bulunmaları, emir baskısı ve hiyerarşi tabiiyeti nedeni ile mümkün değildir. Biliyoruz ki emir komuta zinciri içinde en altta olan 'erin' iradesini kimse önemsemez ve 'Emrediyorum; kobay ol' denir ve askerler o iş için kullanılır." dedi.

Askerlerin kobay olarak kullanılmasının, suç olmasının yanında yaşam hakkı yönünden de ihlal niteliği taşıdığını belirten Kartal, konunun adli yönden takipçisi olacaklarını bildirdi.

GENELKURMAY KAMUOYUNA SAYGISIZLIK YAPMIŞTIR

Genelkurmay Başkanlığı internet sitesinde yayınlanan Balyoz davası ile ilgili açıklamaya ilişkin

değerlendirmede de bulunan Kartal, "Kamuoyuna saygı ile duyurulan açıklama bizatihi kamuoyuna saygısızlık olarak ele alınmalıdır. 28 Şubatlarda brifing vermeye alışmış Genelkurmay'ın, bu alışkanlığını tik halinde devam ettirdiğinin bir başka örneğidir bu açıklama. Darbe dönemleri ve sonrası dönemlerde askeri teamüllerde karşılık bulan bu ve benzeri açıklamaların artık modası geçmiştir." dedi.



(CİHAN)