İzmir'de, Gezi Parkı odaklı gösteriler sonrasında düzenlenen operasyon kapsamında tutuklanan ve TKP/ML üyesi oldukları ileri sürülen 8 kişi, yarın hakim karşısına çıkacak.

İzmir 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek davada, tutuklu sanıklar V.Y, İ.K, E.K. K.İ. O.A. E.İ. O.Ö. ve İ.U hakkında "Kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahla katılarak ihtara rağmen dağılmama", "Görevi yaptırmamak için direnme", "Terör örgütü üyesi olmamakla birlikte terör örgütü adına suç işlemek" iddiasıyla 17'şer yıl hapis cezası isteniyor.

İddianame

Cumhuriyet Savcısı Zafer Kılıç tarafından hazırlanan ve İzmir 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edilen 40 sayfalık iddianamede, Taksim Gezi Parkı odaklı gelişmeler sonrası İzmir'de protesto eylemlerinin sol grupların öncülüğünde başladığı, polisle çatışma ortamının oluşması üzerine eylem yapmak için fırsat kollayan terör örgütlerinin de grupların içerisine girdiği ve yönlendirmeye çalıştıkları bildirilmişti.

Bazı kişilerin, terör örgütlerinin talimatları doğrultusunda eylemlere aktif bir şekilde katıldıkları belirtilen iddianamede, bu kişilerin baskı, cebir, terör ve şiddet yöntemlerini kullanarak güvenlik güçlerine ve araçlarına, diğer kamu kurum ve kuruluşlarına saldırıda bulundukları, halkı galeyana getirerek isyana ve başkaldırıya yönlendirmeye çalıştıkları, başta Göztepe ve Karşıyaka olmak üzere diğer spor takımı taraftarları ile masum vatandaşları da kendi örgütsel amaçları doğrultusunda kullanarak yönlendirdikleri ve provoke ettikleri kaydedilmişti.

İddianamede, şu ifadelere yer verilmişti:

"Terör örgütlerinin, legal zırha bürünmüş açık alan faaliyetlerini bir vitrin olarak kullanmak sureti ile mensuplarını şiddet içerikli eylemlerde birer militan olarak alanlara sürerek başkaldırı, isyan türü eylemler düzenlemeleri yönünde talimatlar verdikleri, masum isteklerle alanlara çıkan vatandaşlarımızın aralarına sızarak kendilerini kamufle ettikleri, büyük halk kitlelerinin içerisinde mensup oldukları terör örgütlerinin propagandasını yazılı, sözlü ve şiddet içerikli eylemlerle gerçekleştirdikleri tespit edilmiştir.

Gezi Parkı protesto eylemlerinin arkasına sığınılarak şiddet yaygınlaştırılarak kaos ortamı oluşturulmaya çalışıldığı, vatandaşlarımızın güvenlik güçleri ile karşı karşıya getirilmeye çalışıldığı, yağma, kundaklama, taşlı sopalı saldırı, linç girişimi eylemlerinin yoğun olarak arz ettiği eylemlerde başta TKP/ML, MKP ve DSİH terör örgütleri olmak üzere birçok terör örgütünün yapılanmalarında faaliyet gösteren şahısların ön saflarda yer aldığı ve şiddeti körükledikleri belirlenmiştir."

Olaylar kapsamında İzmir'de 1'i ağır olmak üzere, 64 polis memurunun yaralandığı, 247 ayrı mala zarar verme olayı yaşandığı belirtilen iddianamede, eylemler sırasında, sosyal medyada olaylarla ilgili yalan bilgi ve olayların abartılarak verilmesi suretiyle halkın tahrik edilmeye çalışıldığı, bazı grupların yoğun şekilde ajite edilerek Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti aleyhine isyana teşvik edildiği, bazı çevrelerin ve uluslararası basın kuruluşlarının eylemleri abartarak ve çarpıtarak dünyaya servis ettikleri, Türkiye'de halk ayaklanması çıktığına dair oldukça taraflı ve yanlış haberlere yer verdikleri ve dezenformasyonda yol açtıkları bilgilerine yer verilmişti.
 


AA