Erzincan’da İrticayla Mücadele Eylem Planı’nın uygulandığı iddiasıyla soruşturma başlatan Erzurum Savcısı Osman Şanal’ın iddialarının önemli dayanaklarından biri ‘Gizli Tanık Efe‘nin anlatımları... Ve onun ‘Albay Dursun Çiçek ile Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner ve 3. Ordu Komutanı Saldıray Berk buluştu, darbe planları yapıtlar’ gibi iddiaları kendisine Ergenekon’un keneyle suikast yapmaya çalıştığını’ öne süren İliç Savcısı Bayram Bozkurt’un anlatımlarıyla neredeyse aynı.

Tanık Efe’nin ve Bozkurt’un gösterdikleri tanıklar da aynı: Erzincan Sokak Çocukları Derneği Başkanı İlyas Meral. Ancak Meral, iddiaları reddediyor.

Eski Erzurum Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Osman Şanal’ın, İstanbul’a gönderip beş gün sonra iade edilen ‘yetkisizlik’ kararındaki iddialar 12 gizli tanığa dayanıyor. Bu tanıklardan birisi de ‘Erzincan’da üst düzey bürokrat’ olduğunu ifade eden Tanık Efe.

Albay Çiçek iddiaları
Tanık Efe, 3 Aralık 2009’da alınan ifadesinde, ‘Albay Dursun Çiçek imzalı İrticayla Mücadele Eylem Planı’nı bazı adli ve askeri birimlerde görev yapan şahısların birlikte nasıl uygulamaya koyduklarını ve Ergenekon’un bölgedeki faaliyetlerini’ anlatacağını belirtiyor. Tanık Efe, Başsavcı İlhan Cihaner’i kastederek, “Başsavcıyı 2009 yerel seçimlerinden 15-20 gün önce (veya seçimlerden 15 gün sonra) orduevinde sabah kahvaltıda Albay Dursun Çiçek ve rütbeli birkaç subayla gördüm” diyor. Şanal, 17 Şubat’ta Başsavcı Cihaner’e bu ‘buluşmayı’ sormuştu.
Erzurum Savcısı Şanal yetkisizlik kararında, tutukladığı jandarma görevlileriyle üç MİT’çi arasında fiili örgütsel bağa ulaşılamadığını belirtirken, elindeki tek ‘verinin’ yine tanık Efe’nin anlatımları olduğu anlaşılıyor. Efe, şunları söylüyor: “Kurban Bayramı’ndan önce önce eşimle Çağlayan beldesinde restoranta gittiğimde alay komutanı, MİT Müdürü, Başsavcı ve tanımadığım bir kişiyle birlikte yemektelerdi. Beni görmediler. Üç kişinin birlikte gizli toplandıklarını biliyorum.” Ayrıca, Cihaner’in sorgu tutanağında yer alan 26 sorudan dokuzunun Tanık Efe’nin anlatımları doğrultusunda hazırlandığı anlaşılıyor. Cihaner, Çiçek’le hiç karşılaşmadığını ifade etmişti. Çiçek de en son 2003’te Erzincan’a gittiğini söylemişti.

Efe ve Bozkurt ifadeleri
Yetkisizlik kararında gizli tanık Efe’nin anlatımları ile İliç Savcısı Bayram Bozkurt’un Adalet Bakanlığı müfettişlerine verdiği ifadeler şöyle:

GİZLİ TANIK EFE: İlyas bana ‘Ava gittiğimiz bu insanlar Ergenekon’un elmanları. Beni ve emrimdeki sokak çocuklarını kullandılar, silah, uyuşturucu ve bilgi taşıttılar.’ Kendisinin örgüt tarafından infaz edileceğini söyledi. Buralardan uzaklaşmasını söyledim. Ankara’ya gitti ve gelmedi.

İLİÇ SAVCISI BAYRAM BOZKURT: Atlet İlyas bir gün yanıma geldi ve ağlayarak, ‘Savcım beni öldürecekler’ dedi. Yetimhaneden alınarak yetiştirildiğini, Ergenekon’un bilgi, silah ve uyuşturucusunu yıllarca taşıdığını, çok şey bildiği için infaz edileceğini anlattı. Onu Ankara’ya gönderdim...

GİZLİ TANIK EFE: 29 Mart 2009 seçimlerinden bir ay önce 3. Ordu’da Orgeneral Berk koordinesinde 12 alayın komutanıyla birçok subayın katıldığı darbe planı... Beni de çağırdılar. Muş Alay komutanı (o tarihteki) Dursun Albay alkollü şekilde bana ‘Fethullah ve AKP’nin kökünü kazıyacağız, merak etmeyin, bunun için buradayız’ dedi.” Toplantıda üç aşamalı darbe kararı alınmış.

BAYRAM BOZKURT: 2009 seçimlerinden 1.5 ay önce 3. Ordu’dan, beraber ava gittiğimiz birkaç albay beni arayıp akşam çevre illerden alay komutanlarıyla yemek yiyeceklerini, benim de gelmemi istedi. İlyas isimli arkadaş bana 3. Ordu’da seminer adı altında 16 ilin alay komutanın darbe planı yaptıklarını yemeğe onların da geleceğini söyledi. Ben de katıldım. Sarhoşluğun verdiği gevezelikle çok bilgi aldım.”

GİZLİ TANIK EFE: Kemah bölgesinde 17 teröristin termal kamerayla tespit edildiği halde alay komutanınca atış yapmayın emriyle rahatça geçiş yapmaları ve Başsavcı’nın bildiği halde alay komutanı hakkında işlem yapmaması.

BAYRAM BOZKURT: 2008 Ağustos’ta korucular ihbar bulunup İliç-Kemah arasında bulunan askeri tankın termal kamerayla 17-18 teröristi tespit ettiği halde yukarıdan ‘ateş etmeyin’ emri nedeniyle teröristlerin geçtiğini öğrenince durumu başsavcıya, emniyet müdürüne, valiye ilettim. Başsavcı, ‘Her şeye burnunu sokma’ dedi.”

Suikastçı keneler
Savcı Bozkurt’un, İliç’teki maden şirketinden ‘rüşvet’ istediği iddia edilmişti. Ergenekon kapsamında tutuklanan eski Erzincan, yeni Eskişehir Alay Komutanı Albay Recep Gençoğlu da bu iddiaya tanıklık etmişti. Bozkurt hakkında ayrıca 12 soruşturma açılmıştı. Bozkurt, bu suçlamalar karşısında çaycıdan başsavcıya kadar herkesin Ergenekoncu olduğunu öne sürmüştü. Ergenekon’a karşı verdiği ‘mücadeleden’ ötürü hedef alındığını iddia ederek, arabasına iki kez kene konulmak suretiyle suikast düzenlendiğini savunuyordu. Bozkurt’un tanık olarak gösterdiği İlyas Meral de iddiaları yalanlamıştı.

Radikal