İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin, Balyoz soruşturması kapsamında başlatılan operasyona müdahale etmeseydi aralarında Güney Deniz Saha Komutanı Koramiral Kadir Sağdıç ile Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu'nun da bulunduğu TSK'da görevli yaklaşık 320 generalin 25'i gözaltına alınacaktı. Operasyon kapsamında ayrıca 78 muvazzaf subayın adı da gözaltı listesindeydi.

Türkiye dün Balyoz soruşturmasında yaşanan sürpriz gelişmeyle büyük bir şok yaşadı. Soruşturma kapsamında 14 ilde emekli ve muvazzaf çok sayıda askerle ilgili gözaltı kararı çıkarıldı ve düğmeye basıldı. Ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin, Balyoz soruşturmasını yürüten savcılar Bilal Bayraktar ve Mehmet Berk'i 'Benim onayım olmadan gözaltı olmasın' talimatını yerine getirmedikleri gerekçesiyle görevden aldı ve operasyon durdurulmuş oldu.

GÖREVDEKİ 25 GENERAL 'GÖZALTI LİSTESİ'NDE!

Operasyonla ilgili ortaya çıkan 'gözaltı listesi' ise çok çarpıcı. Listeye göre savcılar, aralarında Güney Deniz Saha Komutanı Koramiral Kadir Sağdıç ile Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu'nun da bulunduğu TSK'da görevli 25 general ve 78 muvazzaf subayı gözaltına aldıracaktı. Başsavcı Engin'in müdahalesiyle 9 saat süren operasyon sona erdi ve 14 emekli asker gözaltına alınırken, görevdeki generaller ve muvazzaf subaylarla ilgili karar ise beklemeye alınmış oldu. Başsavcılık'tan yapılan açıklamaya göre yeni savcılar Murat Yöner ve Mehmet Ergül soruşturma dosyasını yeniden inceleyecek.

habertürk.com