Erzurum'un Pasinler İlçesi'ne bağlı Korucuk Mahallesi'nde dünyaya gelen Fetullah Gülen'in kardeşi Salih Gülen'e ait merkez Yakutiye ilçesi Muratpaşa Mahallesi Kadıoğlu Sokak'taki 'Gülen Matbaası'nda ihbar üzerine geçen yıl Mart ayında arama yapıldı. Matbaadaki, çek/senet bordrosu, banka dekontları, teyp kaseti, CD, video kaset, hard disk, SD hafıza kartlarına el konuldu. Matbaa çalışanlarından Samih Yalçın, evinde gözaltına alınarak çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklanırken, Salih Gülen ve Fetullah Gülen hakkında yakalama kararı çıkarıldı. Hazırlanan iddianamede, '1 numaralı şüpheli' olarak yer alan Fetullah Gülen'in 'Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme' suçundan ağırlaştırılmış ömür boyu, 'silahlı terör örgütü kurma veya yönetme' suçundan 10- 15 yıl, 'dini inanç ve duygularının istismarı suretiyle dolandırıcılık' suçundan ise 2- 7 yıl hapsi istendi. Salih Gülen ile Samih Yalçın hakkında ise 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçlamasıyla 5- 10 yıl hapis cezasıyı talep edildi. 

14 TEMMUZ'DAKİ DURUŞMADAN SONRA ORTADAN KAYBOLDULAR
Erzurum 2'nci Ağır Ceza Mahkemesinde 11 Mayıs 2016'da görülen ilk duruşmada Fetullah Gülen'i avukat Nurullah Albayrak, Salih Gülen'i ise STV Ana Haberi sunan ve Kemal Gülen olarak tanınan yeğeni Kevser Gülen, Samih Yalçın'ı da Erzurum Baro eski Başkanı Mehmet Güzel savundu. 14 Temmuz 2016 günü görülen ikinci celsede üç avukat da hazır bulunurken Samih Yalçın, adli kontrol kararı ile tahliye edildi. Duruşmadan bir gün sonra yaşanan darbe girişimi sonrası Samih Yalçın ile avukatı Mehmet Güzel tutuklanırken, Nurullah Albayrak ile Kevser Gülen ortadan kayboldu. 13 Ekim günü görülen 3'üncü duruşma ve 6 Aralık'ta görülen 4'üncü duruşmaya Nurullah Albayrak ile Kevser Gülen gelmedi. 

2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde 24 Ocak 2017'de görülen 5'nci celsede tutuklu sanık Samih Yalçın'ı başka bir avukat savunurken, Avukatlar Nurullah Albayrak ile Kevser Gülen ile firari müvekkileri yine gelmedi. 21 Şubat günü yapılan 6'ncı duruşmaya firari avukatlar da sanıklar da katılmazken, savcı mütalaasını sundu. 2 gün sonra yapılan 7'nci celse olan karar duruşmasında mahkeme heyeti Gülen kardeşlerin dosyasını ayırırken, kırmızı bülten, difüzyon ve yakalama kararlarının devamını istedi. Matbaa çalışanı Samih Yalçın'ı 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan 6 yıl 3 ay hapis cezasına mahkum eden mahkeme, tutukluluk halinin devamına karar verdi. 

SANIKLAR VE AVUKATLARI FİRARDA
Dava dosyaları ayrılan Fetullah Gülen ile Salih Gülen ve avukatları geçen 13 Nisan'da görülen duruşmada da hazır bulunmadı. Son olarak 19 Temmuz'da yapılan celseye ne sanıklar ne de firari avukatlar katıldı.