Kemal Göktaş

ANKARA - Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun, Ergenekon tutuklusu Prof. Dr. Mehmet Haberal’ı tahliye etmeyen 9 hakimin tazminat ödemesini hukuka uygun bulmasının ardından Ergenekon ve Balyoz davası sanıkları Albay Dursun Çiçek, emekli Orgeneral Çetin Doğan, avukat Kemal Kerinçsiz, Tümgeneral Ahmet Yavuz, emekli Deniz Binbaşı Levent Bektaş, emekli tuğgeneral Süha Tanyeri, İP Lideri Doğu Perinçek ile Hayrettin Ertekin’in de aralarında bulunduğu sanıklar, İstanbul 10, 11 ve 12. Ağır Ceza Mahkemesi hakimlerine karşı dava açmışlardı. Yargıtay 4. Hukuk Dairesi’nde dün bu davalarla ilgili 15 ayrı duruşma görüldü.

Doktor ‘taburcu olsun’ raporundan vazgeçmiş!

Haberal’ın hakimler hakkında açtığı davanın duruşmasında, İstanbul Üniversitesi Kardiyoloji Enstitüsü doktorları hakkında soruşturma açılmasına neden olan sağlık raporları tartışıldı. Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, daha önce, Haberal hakkında, taburcu edilebileceğine yönelik hazırlanan ancak mahkemelerden gizlendiği iddia edilen raporun gönderilmesi için üniversiteye yazı göndermişti. Kardiyoloji Enstitüsü’nde görevli bir profesörün imzasını taşıyan yazıda, “Kurumumuzda yatarak tedavi edilen Mehmet Haberal’ın tedavisi devam ederken, 16 Ekim 2009’da bir rapor planlanmış ise de hastanın şikayetlerinin artaması ve kullanmakta olduğu ilacın yan etkilerinin meydana gelmesi üzerine, sözkonusu rapordaki tıbbi değerlendirmeler geçersiz hale geldiğinden işleme konulmamış, bu durum Prof. Dr. Cengiz Çeliker tarafından rapora bağlanarak, hastanın yatarak tedavisine devam edilmiştir” ifadeleri kullanıldı. Böylece, Haberal’ın taburcu edilebileceğine yönelik rapordan, durumunun ağırlaşması gerekçe gösterilerek vazgeçildiği ve bu nedenle mahkemelere gönderilmediği anlaşıldı. Kardiyoloji Enstitüsü, buna rağmen raporun sızdırılması konusunda soruşturma başlatıldığını da Yargıtay’a bildirdi.Hakimlerin avukatları ise buna karşılık, taburcu raporunda 5 doktorun imzası bulunduğunu, bu raporun tek doktorun imzasıyla geçersiz sayılamayacağını öne sürdü.

‘Torba Kanun’ duruşmada tartışma yarattı

Duruşmada, hakim ve savcılar hakkında tazminat davası açılamayacağına yönelik 3 AKP’li milletvekili tarafından verilen kanun teklifi de tartışıldı. İP lideri Doğu Perinçek’in avukatı Mehmet Cengiz, Yargıtay heyetine, “Zaten görevsizlik vermek zorunda kalacaksınız. Yargı kararları yasayla yok sayılacak” dedi. Hakimlerin avukatları, buna, “Ona bakarsanız, Ergenekon sanıkları milletvekili yapılarak kurtarılmaya çalışılıyor. Yapılan teklif, Anayasa ile yasaları uyumlu hale getirme amacı taşıyor” yanıtını verdi. Araya giren Daire Başkanı Mustafa Kıcalıoğlu, “Bu bizim konumuz değil” diyerek tartışmayı sonlandırdı.





Vatan