Manisa'nın Alaşehir ilçesinde, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) adına faaliyet yürüttükleri ve örgüte finansal destek sağladıkları iddiasıyla haklarında dava açılan 60'ı tutuklu 85 sanığın yargılanmasına başlandı.

Manisa 3. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın ilk duruşmasında, bazı tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile avukatları hazır bulundu.

Mahkeme başkanı, kimlik tespitinin ardından iddianamenin özetini okuyarak sanıklara yasal haklarını hatırlattı.

Tutuklu sanık E. K., örgütün sözde mütevelli heyetinde yer almadığını, hakkındaki suçlamaları kabul etmediğini belirterek, kullandığı iki GSM hattında tespit edilmesine rağmen, örgütün kriptolu haberleşme programı ByLock programını kullanmadığını savundu.

K., mahkeme başkanının "Adınıza kayıtlı olan iki GSM hattında ByLock kurulu olduğuna dair elimize bazı mesaj içerikler ulaştı. Bylock kullandığınızı kabul ediyor musunuz?" sorusuna, "Telefonların ikisini de ben kullanıyordum ancak bu telefonlara ByLock kurmadım. Bir başka şahıs da yüklemedi." cevabını verdi.

Mahkeme başkanının "Emniyette verdiğiniz ifadede 'Hattı eşim kullanıyor' demişsiniz. ByLock hesabının eşinin ismi ile açılan kullanıcı adı ve şifresi de eşinizin isminizin kısaltmalarıyla belirlenmiş. Ayrıca bu numarayı kaydeden diğer kullanıcılar da numarayı eşinizin adıyla kaydetmiş. İçeriklerde eşinizden bahsedilen mesajlar var. Bu telefonu siz mi kullanıyordunuz yoksa eşiniz mi?" sorusu üzerine K., hattı kendisinin kullandığını, söz konusu numarayı rehberinde kaydeden kişileri de tanımadığını ileri sürdü.

K., ByLock içerik yazışmalarına ilişkin ek savunmayı daha sonra yazılı olarak yapacağını söyledi.

Tutuklu sanık G. Y., örgütle bağlantısının olmadığını iddia ederek, ByLock'u telefonuna yüklemediğini, programı kullanmadığını öne sürdü.

Y.'ın, "Manisa Cumhuriyet Başsavcılığınca mahkemeye gönderilen ByLock mesaj içeriklerinin kendisine ait olmadığını" ileri sürmesi üzerine, mahkeme başkanı, "FETÖ'den yargılanan bazı sanıkların ByLock mesaj içeriklerinde, çoğuyla iletişim kurulduğu tespit edilmesine rağmen bu programı kullanmadığına" ilişkin savunmalarını sanık ve avukatlara hatırlattı.

"Utanıyorum bundan"

Savunma yapan bazı sanıklar da iddianamede kendilerine isnat edilen suçlamaları kabul etmediğini belirtti.

Mahkeme başkanı, sanıkların her şeyi inkar ederek savunma yapması üzerine bir anımsatma yaparak, "Bu dosya ile ilgili söylemiyorum, adam devletin askeri ama her gittiği yerde örgütün sözde imamlarına hesap veriyor. Gözlerimle görüyorum, utanıyorum bundan. Devletin subayı olmuş ancak ne olduğu belli olmayan bir adamdan, 'Sen şöyle olacaksın, bunu yapacaksın, buraya gideceksin' diye talimat alıyor ve asker sonra bunu inkar ediyor ama o askerin bunu yaptığına ilişkin delil ve gerçekler var." ifadelerini kullandı.

Mahkeme heyeti, duruşmaya yarın devam edilmesini kararlaştırdı.

Manisa Cumhuriyet Başsavcılığının talimatıyla İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri, farklı zamanlarda düzenledikleri operasyonlarda 80 kişiyi gözaltına almıştı.

Soruşturmayı yürüten cumhuriyet savcısı, 60'ı tutuklu, 5'i firari 85 sanık hakkında "Silahlı terör örgütü yöneticisi olmak, silahlı terör örgütü üyesi olmak" gibi suçlamalarla dava açmıştı.