ERZURUM - Erzurum Özel Yetkili 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Ağrı KCK davasında 4'ü tutuklu 20 sanığın Kürtçe savunma talebi reddedildi. Sanıkların Kürtçe savunmada ısrar ederek ifade vermemeleri üzerine Mahkeme Başkanı, "Çok komiksiniz" dedi.

Ağrı'nın Patnos, Doğubayazıt ve Diyadin ilçeleri ile Van ve Muş'ta 13 Şubat 2010 tarihinde yapılan operasyonda yakalanan ve PKK'nın gizli şehir yapılanması Kürdistan Topluluklar Birliği Türkiye Meclisi (KCK/TM) üyesi oldukları iddiasıyla tutuklanan 20 kişinin Erzurum Özel Yetkili 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanmalarına devam edildi.

Duruşmada Kürtçe konuşarak savunma yapmak isteyen sanıklara, Mahkeme Başkanı Karatay, "Aranızda belediye başkanı, gazeteci olanınız var. Türkçe'yi nasıl bilmezsiniz? Çok komik duruma düşüyorsunuz. Çok komiksiniz. Bu şekilde yüz yüzelik ilkesini çiğnemiş oluyorsunuz" diye konuştu.

Kürtçe savunmada ısrarcı olan sanıkların talebi reddetmesi üzerine söz hakkı verilen avukat Cemal Demir, KCK'nın Kandil'de kurulan bir terör örgütü olduğunu ve tutuklu bulunan Hamit Duman'ın Murat Karayılan'dan emir alan bir kişi olarak gösterilmesinin yanlış olduğunu ileri sürdü.

Yargılananların BDP teşkilatında görevli olduklarını, terör örgütüyle alakaları bulunmadığına iddia eden Duman, "Lozan Antlaşması'nın 39'ncu maddesinde 'Türkçe'den başka dil konuşan Türk uyruklarının mahkemelerde kendi dillerini sözlü olarak kullanabilme' hakkı veriyor" diye konuştu.

Sanık avukatı Baran Bilici, 1997 yılında Mehdi Zana'nın Kürtçe savunma hakkı verilmediği için Türkiye'yi İnsan Hakları Mahkemesine şikayet etttiğini anımsattı.

Sanıkların Kürtçe savunma yapmalarına izin verilmemesi halinde benzer durumun oluşacağına işaret eden Bilici, insanlar hangi dili iyi konuşuyorsa o dilde savunma yapmaları gerektiğini söyledi.

Avukatların savunmalarından sonra sanıkların mahkeme heyeti sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar vererek duruşmayı erteledi. (dha)