Ankara'da 5 hâkim ve 1 savcıdan oluşan heyet, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) seçim takvimi ve genelgesinin düzeltilmesi için Yüksek Seçim Kurulu (YSK)'na başvurdu. Kazan Hâkimi Kemal Şahin, HSYK seçimlerine ilişkin seçim takviminin başlangıç gününden oy verme işleminin bitimine kadar her türlü propagandanın yasaklanmasını çıkışta gazetecilere değerlendirdi. Şahin, "Açıklanan bu seçim takvimi, bir darbe sabahı sıkıyönetim ilanıdır" dedi.

Kazan Hakimi Kemal Şahin, Ankara Cumhuriyet Başsavcısı İsmail Yalçın, Diyarbakır Hakimi Faruk Özsu, Konya Hakimi Mehmet Taştan, İzmir Hakimi Mustafa Kurtaran ve Ankara İdare Mahkemesi Hakimi Cafer Ergen, YSK'nın açıkladığı seçim takvimine ilişkin genelgenin düzeltilmesi için YSK'ya başvurdu. Açıklanan seçim takvimine göre HSYK seçimlerine ilişkin seçim takviminin başlangıç gününden oy verme işleminin bitimine kadar 'her türlü propaganda'nın yasaklanmasına tepki gösterdi.

YSK'ya taleplerini ileten Kazan Hâkimi Kemal Şahin, çıkışta gazetecilere konuyla ilgili bir değerlendirme yaptı. YSK Başkanlığı tarafından 24 Eylül 2010 günü HSYK üyelik seçim tarihinin yapılacağını hatırlatan Şahin, bu üyelik seçim takviminin birinci gününden oy verme işleminin bitimine kadar mutlak anlamda bir propaganda yasağı konulduğunu söyledi.

Her türlü propagandanın yasaklandığını belirten Şahin, parlamentoda 26 maddelik paketin geçmesiyle yasama organının iradesini ortaya koyduğunu belirtti.

Yasama organının koyduğu bu iradenin Anayasa Mahkemesi denetimine geçtiğini anımsatan Şahin, "12 Eylül'de halkın oylarıyla yürürlüğe girdi. Geçici 19. madde şöyle der; 'Adayların propaganda yapması yasaktır.' Bu seçim takvimine göre 24 Eylül seçim takviminin başlangıç günüdür. Adaylık başvuruları 29'unda başlamaktadır. 3 günlük adaylık süresi var. Adaylık süresinin bitiminden sonra 2 günlük itiraz süresi var. Yani 5 gün sonra ancak aday listeleri kesinleşiyor Yani ben bir hâkim olarak adaylık için ancak Çarşamba günü başvuracağım. 5 gün sonra adaylığım kesinleşecek. Maddeye göre benim için propaganda yasağının başlaması ancak adaylık başvurumdan 5 gün sonra başlayabilecektir" dedi.

YSK'nın Anayasanın 19'uncu maddesini kesinlikle ihlal ettiğinin savunan Şahin, "YSK seçim takviminin propaganda yasağını getirirken atıfta bulunduğu 19. maddeye 298 sayılı kanunun tüm maddelerini ihlal etmiştir" şeklinde konuştu.

İLKOKULLARDA BİLE PROPAGANDA VAR
İlköğretim 1. sınıflarının dahi kendi aralarında bir sınıf başkanı seçtiklerini ve bu sınıf başkanı adayının bile propaganda yaptığını söyleyen Şahin, minik öğrenciler arasında çıkacak başkan adayına tanınan hakların bugün YSK seçim takvimi ile hâkim ve savcıların elinden alındığı ifade etti.

Açıklanan seçim takvimini bir darbe sabahı sıkıyönetim olarak değerlendiren Şahin, "Yargıda mutlak bir suskunluğu emrediyor. Yargı camiası ve toplumun hiçbir konuda tek bir kelime etmemesini emrediyor. Bu ancak darbe sabahlarının iklimine uygun bir seçim takvimi olabilir" diye konuştu.

Bir gazetecinin "YSK neden böyle bir şey yapsın" sorusuna Ankara Cumhuriyet Başsavcısı İsmail Yalçın yanıt verdi. Yalçın, "YSK kanaatimce Anayasa değişikliği görüşmeleri sırasında parlamentoda oluşan kanaat doğrultusunda hâkim ve savcıya güvenmeme, onların bölünebileceklerine dair kaygının sonucu bu kararı almış olduğunu düşünüyorum" şeklinde cevap verdi.

CİHAN