ÖZDEN ATİK / AHT

Etibank'ın zarara uğrattıkları gerekçesiyle bankanın eski sahipleri Dinç Bilgin ve oğlu Önay Şevket Bilginler'in de aralarında bulunduğu ve karar aşamasına gelen 27 sanıklı dava, bir hakimin raporlu, diğerinin ise izne ayrılmış olması nedeniyle yine ertelendi. Mahkeme heyeti ara kararında, Mahkeme Başkanı harici diğer görev yapan iki hakimin, çok kısa bir süre önce görevlendirilmiş olmaları, mahkeme dosyasının çok hacimli olması sebebiyle, bu süre içinde gerekli tetkik ve incelemelerin yapılmasının mümkün olmadığını belirtti. Ayrıca aleyhlerindeki bazı yayınlar nedeniyle mahkemenin suç duyurusunda bulunmasını isteyen Bilginler'in avukatının bu talebi reddedildi. Duruşma 23 Eylül 2010 tarihine ertelendi.

İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, haklarında zimmet suçundan 12 yıla kadar hapisleri istenen Dinç Bilgin ile Önay Şevket Bilgin'in de aralarında bulunduğu 15 tutuksuz sanık katıldı. Mahkeme Başkanı Ertuğrul Tokalakoğlu, üye hakim İlhan Karagöz'ün 20 Temmuz 2010 tarihinde raporlu olarak, diğer hakim Şener Diribaş'ın ise senelik izne gitmiş olması nedeniyle İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesi üye hakimleri Ali Hacıhafızoğlu ile Mustafa Boz'un görevlendirildiklerini ifade etti. Başkan Tokalakoğlu, TMSF Hukuk İşleri Daire Başkanlığı'ndan el konulma tarihine kadar Etibank A.Ş'nin hissedarlarının kimler olduğuna ilişkin hisse cetvelinin liste halinde gönderildiğini tutanağa geçirdi.
Bilginler'in avukatı Mehmet Asım İplikçioğlu, dava dosyasının 200 klasöre yaklaştığını ve el konulduktan sonra müvekkillerinin banka içerisine girme olanağının kalmadığını vurguladı ve müvekkillerinin yurtdışına çıkış yasağının da kaldırılmasını istedi.

HAKİMLER DEĞİŞTİ, DOSYA ÇOK HACİMLİ
Savunmaların ardından mahkeme heyeti daha sonra ara kararını açıkladı.
Verilen ara kararda; 1 Temmuz tarihli celsede verilen ara kararıyla ilgili olarak, Mahkeme Başkanı harici diğer görev yapan hakimlerin, çok kısa bir süre önce görevlendirilmiş olmaları ve mahkeme dosyasının çok hacimli olması sebebiyle bu süre içinde gerekli tetkik ve incelemelerin yapılmasının mümkün olmadığını, Bilginler'in ipotek belgelerinin örneklerinin tarafına verilmesi yönündeki taleplerinin mahkemece incelenip değerlendirildikten sonra olumlu veya olumsuz bir karar verilmesine hükmedildi.

SUÇ DUYURUSUNA GEREK GÖRÜLMEDİ
Bilginler'in avukatı Asım İplikçioğlu'nun, aleyhlerinde yapılan yayınlarla ilgili olarak adil yargılamayı teşebbüs edildiği gerekçesiyle, mahkemeden suç duyurusunda bulunması talebiyle ilgili olarak, yargılamanın geldiği aşama itibariyle herhangi bir kısıtlama kararının verilmesine yer olmadığına karar verdi. Heyet, Bilginler'in avukatının suç duyurusunda bulunulması talebiyle ilgili olarak savcılığa başvuru yapıp yapmaması hususunda bağımsız olduğunu ifade etti.
Mahkeme heyeti, TMSF Hukuk İşleri Daire Başkanlığı tarafından Etibank A.Ş hissedarları yazı cevabını inceleyip gerekli görüldüğü takdirde beyanda bulunmak üzere sanık avukatlarına süre verilmesine hükmetti.

BAŞKA BİR HAKİM GÖREVLENDİRİLSİN
Heyet, mahkeme hakimleri Kadriye Meral Yolmaz ve Sevil Tosun'un, reddi hakim sebebiyle davadan çekildiklerini, mahkeme Başkanı Ertuğrul Tokalakoğlu ve üye hakim İlhan Karagöz ile İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nin 13 Kasım 2007 günlü kararıyla görevlendirilen 3. Ağır Ceza Mahkemesi Hakimi Şener Diribaş'tan oluştuğunu hatırlattı. Mahkeme heyeti, Başkan Tokalakoğlu ile üye hakim İlhan Karagöz'ün halen görevde oldukları, ancak Şener Diribaş'ın 1 Eylül 2010 tarihi itibariyle yaş haddinden emekliye ayrılacağını belirtti. Heyet, gelecek celse sorun yaşanmaması için dava dosyasının 1 Eylül 2010'dan sonra İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilerek mahkemenin başka bir hakim görevlendirmesine karar vermesine hükmetti.

BİLGİNLER'İN YURTDIŞI ÇIKIŞ YASAĞI SÜRÜYOR
Heyet, sanıklar Dinç Bilgin ve Önay Şevket Bilgin'in üzerlerine atılı suçların vasıf ve mahiyetine, yargılamanın geldiği aşama nedeniyle yurtdışına çıkış taleplerinin reddini reddetti. Duruşma, 23 Eylül 2010 tarihine ertelendi.