Van'da, Abdullah Öcalan'ın yakalanışının yıl dönümü olan 15 Şubat 2011 tarihinden bir gün önce düzenlenen korsan gösterilerde gözaltına alınıp tutuklanan, yaşları 14 ile 16 arasında değişen 9'u tutuklu 24 çocuğun yargılanmasına devam edildi. Van'ın Kurubaş mevkiinde yolu kapatarak eylem yaptıkları gerekçesiyle haklarında 'Örgüt üyeliği' ve 'Örgüt propagandası yapmak' suçlarından dava açılan 24 sanık, bugün ikinci kez hakim karşısına çıktı. Van'da çocuk mahkemesi olmadığı için Van 3. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, tutuklu sanıklar ve sanık avukatları katıldı.

Sanık avukatları, sanıkların yaşı gereği atılı ağır suçun ne olduğunu ve sorumluluğunu idrak edemediklerini belirterek, tahliye taleplerinin bile olmadığını söylediler. Oysa cezaevinde olan bir insanın son sözünün cezaevinden çıkmak ve ailesinin yanında olmak istemesi gerektiğini anlatan avukatlar, çocukların beraatlerini istediler.

Sanık ve avukatların savunmalarını dinleyen Mahkeme Başkanı Emirşah Baştoğ, 9 sanık hakkında, toplanan deliller, cezaevinde bulundukları süre ve sabit bir adreste ikamet etmelerini göz önünde bulundurarak tutuksuz yargılanmak üzere tahliyelerine karar verdi. Tahliye kararını veren ve çocuklara da bazı nasihatlerde bulunan Baştoğ, "Bakın çocuklar, suçu işleyip işlemediğiniz bu aşamada net değil. Ama ben sizi serbest bırakıyorum. Gidip oraya buraya taş, molotof atmayın. Kendinize yazık edersiniz. Gidin okuyun, topluma, ailenize faydalı bireyler olun" dedi.

Toplam 24 sanığın da tutuksuz yargılanacağı davanın 3. duruşması 19 Ekim 2011 tarihine ertelendi.


İHA