5 saatlik sorgunun ardından mahkemeye sevk edilen Avcı, Ergenekon terör örgütüne üye olmak suçundan tutuklandı. Avcı'ya kitabıyla ilgili sorular da soruldu. Basılmayan ve eklemeler yapıldığı ileri sürülen kitabın ilk baskısının kapağının farklı olduğu ve 2. kısmı oluşturan 'Cemaat' bölümünü kendisinin yazmadığının tespit edildiği söylenen Avcı'nın, iddiaları kabul etmediği öğrenildi.

Ergenekon operasyonları kapsamında yazar Soner Yalçın'ın sahibi olduğu Oda TV'de yapılan aramalarda ele geçirilen belgelerle ilgili şüpheli sıfatıyla ifadeye çağrılan Hanefi Avcı tutuklu bulunduğu Silivri Cezaevi'nden saat 10.15 sularında Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'ne getirildi. Savcı Zekeriya Öz tarafından 5 saat sorgulanan Avcı'ya, Oda TV'de yapılan aramalarda ele geçirilen "Hanefi.doc" isimli belge ile ilgili sorular sorulduğu öğrenildi. Belgede yer alan, "Referandum sürecinde cemaati yıpratmalı ve kamuoyu üzerinde güvenilirliği azaltılmalı. Hanefi kullanılmalı. Böyle bir şeyi kendini ortaya koyarak teklif etmesi önemli. Avcı ile direkt görüşmeyelim. Nedim'i ve Cumhur'u kullanalım. Doğu, 'Hanefi'nin ağzından Ergenekon'un boş bir dava olarak anlatılması sağlanmalı' diyor. Doğu'nun çalışmalarından faydalanılmalı. Hanefi'ye güvence verilmeli." şeklindeki ifadeler soruldu. Hanefi Avcı'nın belgede geçen notların doğru olmadığını belirterek suçlamaları reddettiği öğrenildi. Kendisine 14 soru yöneltildiği öğrenilen Avcı'nın toplam 22 sayfa ifade verdiği belirtiliyor. Soner Yalçın ile sadece bir kez kendisi hakkında yaptığı işkence haberi sebebiyle görüştüğünü söyleyen Avcı, Nedim Şener ile Müyesser Yıldız'ı da tanıdığını belirtti. Daha önce Ergenekon soruşturması kapsamında tanık olarak verdiği ifadelerde örgütün varlığını kabul ettiği, örgütün kitlesel eylem gücü olduğundan bahsettiği halde kitabında farklı ifadeler kullandığı sorulan Avcı'nın bu iddiayı da kabul etmediği öğrenildi.

SAVCI, HANEFİ AVCI'YA BAŞKA BİR YAYINEVİNE VERİLEN KİTABININ İLK TASLAĞINI GÖSTERDİ

Savcı Öz tarafından sorgulanan Avcı'ya Akdeniz Yayınevi'ne verilen kitabının ilk taslağının gösterildiği öğrenildi. Kitabın içindekiler kısmı ve kapağının, Angora Yayınları'ndan piyasaya sürülen kitaptan çok farklı olduğu hatırlatılarak 'Cemaat' ile ilgili ikinci bölümü kendisinin yazıp yazmadığının sorulduğu belirtildi. "Kitabın 2. kısmının Ergenekon terör örgütünün faaliyetleri kapsamında Doğu Perinçek'in talimatı ile Nedim Şener tarafından yazıldığı tespit edilmiştir. Bu konuda neler söyleyeceksiniz?" diye sorulan Avcı'nın soruya, "Hayır bunlar doğru değil. Kitabı ben yazdım" diye cevap verdiği öğrenildi. Avcı, sorgunun ardından ikinci kez tutuklanması istemiyle mahkemeye sevk edildi. Nöbetçi 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde de sorgulanan Avcı hakkında tutuklama kararı verildi. Avcı, 28 Eylül 2010 tarihinde Devrimci Karargah soruşturmasında tutuklanarak Silivri Cezaevi'ne konulmuştu.

Ortaya çıkan deliller Hanefi Avcı'nın Ergenekon'dan tutuklanma talebinin sürpriz olmadığını gösteriyor. Zira, Avcı'nın tutuklanmadan önce kaleme aldığı 'Haliçte Yaşayan Simonlar; Dün Devlet Bugün Cemaat' isimli kitabında terörle mücadele eden kolluk kuvvetleri ile hâkim ve savcıları hedef gösterdiği belirtiliyor. İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü, kitaba yönelik yaptığı inceleme sonunda, Avcı'nın çalışmasıyla kamu görevlilerini ve ilgili birimleri açık hedef haline getirdiğini vurgulamıştı. (Zaman)