Devrimci Karargah terör örgütü soruşturmasında tutuklanan eski emniyet müdürü Hanefi Avcı hakkında, iftira, tehdit ve adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs suçlarından 9 yıla kadar hapis talebiyle dava açıldı. İstanbul özel yetkili Cumhuriyet Savcısı Mehmet Berk'in şikayetçi olarak yer aldığı iddianamede Avcı'nın kitabında savcı Berk hakkında ceza ve disiplin soruşturmasını gerektirecek şekilde olaylar ve eylemler gösterildiği anlatıldı. Ankara Cumhuriyet Savcısı Kürşat Kayral tarafından hazırlanan iki sayfalık iddianamede, İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Berk'in 3 Aralık 2010'da şikayet dilekçesi gönderdiği kaydedildi. Berk'in dilekçesinde, Avcı tarafından yazılan kitapta açıkça ve dolaylı olarak isim de kullanılmak suretiyle gerçekliği olmayan, iftira ve hakaret niteliği taşıyan, tehdit içeren ve adil yargılamayı etkiler şekilde karalamaya yönelik yazılar bulunduğunu ifade ettiği belirtildi.

Kitapta savcı Berk'in bir cemaat mensubu gibi gösterildiği kaydedilen iddianamede, kitapta Berk'in emniyet ve adliye içerisinde örgütlenen cemaat bağlantısı bulunduğu, cemaatin talimatları doğrultusunda hareket ettiği, peşin fikirli davrandığı yönünde iddialar olduğuna yer verildi.

Avcı'nın iddialarla ilgili olarak alınan ifadesinde suçlamaları kabul etmediği, Berk'i tanımadığını, yapılan yanlışlarla ilgili eleştirilerde bulunduğunu, yazıların herhangi bir kişiyi hedef almadığını, fikir ve düşünce özgürlüğü hakkını kullandığını söylediği de iddianamede anlatıldı.

İddianamede, şikayete konu ifadeler içeriğinde geçen beyanlarla iftira suçunun işlendiği, Mehmet Berk hakkında ceza ve disiplin soruşturmasını gerektirecek şekilde olaylar ve eylemler gösterildiği belirtilerek, "Bu tür olaylar ve suçun yüklenmesi ile onur ve saygınlığa gölge düşeceği, iftira eyleminin içerisinde şeref ve haysiyetin ihlalinin bulunup, iftira eyleminin aynı zamanda hakaret suçunu da oluşturacağı." kaydedildi.

Ankara 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nce kabul edilen iddianamede, Avcı'nın "iftira, tehdit ve adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs" suçlarından 2 yıldan 9 yıla kadar hapis istemiyle yargılanması istendi. Suçun basın yayın yoluyla işlendiği belirtilen iddianamede, Avcı'ya verilen cezanın basın yayın yoluyla ilan edilmesi de talep edildi.

Hanefi Avcı hakkında Devrimci Karargah soruşturması kapsamında 'terör örgütüne yardım ve yataklık' suçlamasıyla da geçtiğimiz günlerde iddianame hazırlandı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede Avcı'nın 20 yıla kadar hapsi istenildi. Soruşturma kapsamında hazırlanan iddianame, İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmişti.


 

Cihan