BURSA - Geçen yıl 28 Mayıs’ta Şevket Yılmaz Devlet Hastanesi’nde meydana gelen ve yoğun bakımda yatan sekiz hastanın ölümüyle sonuçlanan yangınla ilgili başhekim, hastane müdürü ve iki yardımcısı ile elektrik mühendisi 15’er yıla kadar hapisle yargılanacak.
Şevket Yılmaz Devlet Hastanesi’nin zemininin iki kat altındaki Radyoloji Bölümü’nde çıkan yangının dumanı üçüncü kattaki Yoğun Bakım Ünitesi’ni sarmış ve sekiz hasta yaşamını yitirmişti. Sağlık Bakanlığı, yaptığı ön soruşturma sonucu, çıkan yangından Hastane Başhekimi Osman Naci Çelik, Hastane Müdürü Salim Özdağ, Müdür Yardımcıları Mehmet Genç ve Yakup Güler ile Elektrik Mühendisi Süleyman Karapınar’ı sorumlu tutmuştu.
Devam eden soruşturmalar kapsamında ilk dava, yangının çıktığı nokta olan zeminin iki kat altında bulunan Burtom Tıbbi Görüntüleme ve Tanı Merkezi’nin kurucusu ve Genel Müdürü Uzman Dr. Erol Kılıç hakkında ‘taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olmak’ suçundan açılmıştı.
Yangınla ilgili soruşturmayı sürdüren Bursa Cumhuriyet Savcılığı bu kez olay günü hastanede görevli olan ve daha sonra görevlerinden alınan başhekim, müdür, iki müdür yardımcısı ile mühendis hakkında ‘taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olmak’ suçundan Bursa Ağır Ceza Mahkemesi’nde 15’er yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açtı. Bursa Ağır Ceza Mahkemesi’nde birleştirilen iki davayla ilgili yargılamaya önümüzdeki günlerde başlanacak.

 İddianamede şu suçlamalar yer aldı:
“Hastanedeki elektrik kablolarının ve oksijen desteği sağlayan boruların aynı şafttan geçip yangında bakır olan oksijen borularının eriyip desteğin kesildiği, duman yayılımını engelleyici ve emici sistemin olmadığı, yoğun bakım ünitesinde duman zonlamasının bulunmadığı, hastane yangın alarm sisteminin çalışmadığı, şüpheli beyanlarına göre, mekanik solunum desteğinin kesilmesi ve arızalanması durumunda kullanılması için yoğun bakım yataklarının altında oksijen tüplerinin hazır bulundurulmadığı, bu inceleme raporunda belirtildiği şekilde hastanede yönetici olan şüphelilerin bu eksiklikleri giderme hususunda herhangi bir gayretlerinin ve çalışmalarının olmadığı, görevlerinin gereklerine aykırı davranarak ölüme sebep oldukları...”
Adli Tıp Kurumu’ndan alınan raporlara göre, yoğun bakımdaki hastaların, ventilatör cihazlarının elektrik kesilmesine bağlı olarak devre dışı kalması sonucu solunum ve dolaşım durmasından öldüklerinin tespit edildiği hatırlatıldı. (dha, aa)