(İHA) - Mersin Yapı Müteahhitleri Derneği'nden (MERYAP) yapılan açıklamaya göre; havaalanı projesinin hayata geçirileceği yer olan Kargılı ile ilgili Toprak Koruma Kurulu'nun vermiş olduğu kararın iptali istemiyle ZMO Genel Merkezi tarafından konunun yargıya taşındığı belirtildi. Yaşanan bu gelişmeyle birlikte birinci sınıf tarım arazisinin, tarım alanı dışına çıkarılması tartışmalarının da yeniden gündeme taşındığına dikkat çekilen açıklamada, MERYAP Yönetim Kurulu Başkanı Nesim Ekinci'nin görüşlerine de yer verildi. Çukurova Bölgesel Havaalanı Projesi'nin ardı ardına işleyen yargı süreci nedeniyle sürekli engellenmeye, iptal edilmeye çalışıldığını ileri süren Ekinci, şöyle konuştu: "Önce Adana lobisi, ardından DSİ raporu ve şimdi de ZMO Genel Merkezi'nin açtığı dava nedeniyle yeniden yargı süreci başlıyor. Tarsus ilçesi Kargılı, Karsavran, Çiçekli, Ballıca ve Çağbaşı köyleri sınırları içinde yapılacak havaalanı bağlantı yolu için Mersin Toprak Koruma Kurulu, birinci sınıf sulu tarım arazilerinin tarım dışına çıkarılmasına karar vermiş, Bakanlık da bu kararı onaylamıştı. ZMO Genel Merkezi ise, Mersin İdare Mahkemesi'ne gönderilmek üzere, Ankara Nöbetçi İdare Mahkemesi'nde dava açarak, Toprak Koruma Kurulu kararının hukuka ve kamu yararına uymadığını belirtmiş ve iptalini istemiştir. Oda, yürütmenin durdurulmasını talep ediyor."

Projenin bir an önce uygulamaya konulması noktasında çaba sarf ederken dış etkenlerden kaynaklanan sıkıntılardan artık bıktıklarını dile getiren Nesim Ekinci, önce Adana lobisinin ve DSİ'nin şimdi de ZMO Genel Merkezi'nin projenin önünün kesilmesine neden olabilecek girişimlerde bulunduğunu ve bunun da asla kabul edilemeyeceğini anlattı. Bir an önce bu projenin hayata geçirilmesi noktasında çaba sarf edilmesi gerektiğini anlatan Ekinci, şunları söyledi: "Mersin ekonomisi; tarım, turizm, lojistik ve sanayisiyle bir bütündür. Çukurova Bölgesel Havalimanı bölgeye çok ciddi bir hareketlilik katacak, bir çok sektör için de adeta 'can suyu' olacaktır. Lojistik merkez kurulması için çalışma yürütülen kentimizde; havalimanı projesi de çalışmalara ivme katacaktır."

Mersin Valisi Hasan Güzeloğlu'nun havalimanı projesiyle ilgili ortaya koymuş olduğu hassasiyetin çok önemli ve anlamlı olduğunu kaydeden Ekinci, kent dinamikleriyle birlikte tüm çabalarının havaalanının en kısa sürede faaliyete geçmesi olduğunu dile getirdi.

MERSİN SAHİPSİZ DEĞİL
Mersin'in başta havaalanı olmak üzere diğer önemli adımlarla ilerleyip gelişeceği gibi hak ettiği noktaya da ulaşacağının altını çizen Ekinci, Mersin'in; Avrupa'nın en büyük lojistik köyü, Lojistik Organize İhtisas Sanayi Bölgesi Projesi, Mersin Limanı'na en yakın noktada Organize Sanayi Bölgesi (OSB) altyapısının oluşturulması, liman, serbest bölge ve ihtisas OSB'lerin bağlantı yollarıyla entegre hale gelmesi, ihracata dönük ürün gamının geliştirilmesi gibi 'ciddi hedefler' olduğunu hatırlattı.

Ekinci, Mersin'in, en büyük hayallerinden biri olan bölgesel havalimanı projesinin engellenmesine, önüne geçilmesine asla müsaade etmeyeceklerini belirterek sözlerini şöyle tamamladı: "Kent olarak kenetlenecek ve bir hükümet projesi olan havalimanı projesinin hayata geçtiği günlere kavuşacağız. Mersin Yapı Müteahhitleri Derneği olarak çağrımız ve talebimiz; havalimanı projesinin üzerindeki kara bulutların dağılması ve Mersin'e destek olunmasıdır. Mersin'in sahipsiz ve lobisiz bir kent olmadığını önemle vurgularken, ZMO Genel Merkezi'nin tutumunu da 'üzücü' bir tutum olarak değerlendirdiğimizi kamuoyuna saygıyla duyururuz."