Neşet KARADAĞ / ADANA (AHT)

Adana'da cezaevinden firar ettikten sonra bir gazeteye verdiği "kapıcı, temizlikçi, şoför, hizmetli aranıyor" ilanı aracılığıyla 5 bin kişiyi dolandırdığı öne sürülen ve "Memlekette bu kadar enayi varsa bunun suçlusu ben değilim" diyen Mehmet Can (29) hakkında 273 yıl hapis cezası istemiyle dava açıldı. Can hakkında 39 kişi şikayetçi oldu.

Mersin'de geçen yıl kiraladığı aracı zamanında teslim etmeyince tutuklanan Mehmet Can, Bolu'da cezaevinde yatarken, hasta olduğunu söyleyip, sevkini sağladığı hastaneden 8 ay önce firar etti. Memleketi Adana'ya gelen Can, Ziyapaşa Bulvarı'nda bir daireyi kiralayarak ulusal yayın yapan bir gazeteye "Dolgun maaşla kapıcı, temizlikçi, şoför, hizmetli aranıyor" diye ilan verdi. İddiaya göre ilanı okuyan binlerce işsiz kişi Can'ın bürosuna akın etti. Can, kapıcılık başvurusu için 75, şoförlük için 50, temizlikçilik için 25 ve hizmetli başvurusu için de 20 lira başvuru ücreti aldı. Can'ın, bu yöntemle yaklaşık 5 bin kişiden para aldığı öne sürüldü. Ancak iş için başvuru yapanlardan 39'u bir türlü kendilerine vaat edilen işe giremeyince dolandırıldıklarını anlayıp polise başvurdu. Şikayet üzerine yakalanıp tutuklanan Can, fotoğraflarını çeken gazetecilere, "Memlekette bu kadar enayi varsa bunun suçlusu ben değilim" dedi.

273 YIL HAPSİ İSTENİYOR
Cumhuriyet Savcısı, Can hakkındaki soruşturmasını tamamlayarak iddianamesini hazırladı. Adana 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edilen iddianamede, Can'ın dolandırdığı 39 kişi için kişi başı 7'şer yıl olmak üzere toplam 273 yıl hapis cezası ile cezalandırılması istendi. Bu arada yeni şikayetler üzerine Can hakkında yeni davaların açılacağı da belirtildi.

DOLANDIRICILIĞI CEZAEVİNDE ÖĞRENMİŞ
Önümüzdeki günlerde yargılanmaya başlayacak olan Can, tutuklandığı nöbetçi mahkemedeki savunmasında dolandırıcılık olayını nasıl yaptığını şöyle anlatmıştı:
"Bolu Cezaevi'nde tutukluydum. Buradaki dolandırıcılıktan yatan bir kişi, çok sayıda vatandaşı işe girme vaadiyle dolandırdığını, iyi de para kazandığını söylemişti. Benim de bu iş aklıma yattı. Firar edince Adana'ya geldim. Önce bir büro kiraladım. Babamın arkadaşının adına da telefon hattı aldım. Büro malzemeleri ve sekreter aldım. Sonra da gazetelere iş ilanı verdim. Başvuru yapanlardan bazı evrakların yanı sıra kapıcılık için 70, şoförlük için 25 lira alıyordum. Müracaat sırasına göre, '2 ay gibi bir süre sonra işiniz hazır' diyordum. Bu şekilde 5 bin kişiyi dolandırdım. Bu kişilerden en az 25, en fazla da 70 lira para aldım. Ne kadar para topladığımı hatırlamıyorum. Paraları harcadım."