Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Afganistan hükümetinin talebiyle geçen Şubat ayında bir dönem Başbakanlık da yapan Hikmetyar'ı kara listeden çıkarmıştı. Afganistan ile Hikmetyar arasında Ekim ayında barış anlaşması imzalanmıştı.

Hikmetyar, IŞİD ve El Kaide bağlantısı nedeniyle Birleşmiş Milletler’in ‘terör’ listesinde bulunuyordu. Hikmetyar, ABD tarafından ‘küresel terörist’ ilan edilirken, örgütü Hizb-i İslami de Temmuz 2015'te IŞİD’e destek verdiğini açıklamıştı.

Resmi Gazete’de, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve Bakanlar Kurulu üyelerinin imzasıyla yayımlanan kararda şu ifadelere yer verildi:

“Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 1267 (1999), 1988 (2011) ve 1989 (2011) sayılı kararlarıyla listelenen kişi, kuruluş veya organizasyonların tasarrufunda bulunan malvarlığının dondurulmasına ilişkin 30/9/2013 tarihli ve 2013/5428 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının eki (1) sayılı listenin ‘A- DEAŞ ve El-Kaide ile Bağlantılı Gerçek Kişiler’ başlıklı bölümünün 138’inci sırasında yer alan GULBUDDIN HEKMATYAR isimli şahsa ilişkin hüküm yürürlükten kaldırılmıştır.”

CHP’Lİ TANAL: KAYIRMACILIK YAPILIYOR

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal bu karara tepki gösterdi ve şu açıklamayı yaptı:

“Kayırmacılık nasıl yapılıyor? Bakanlar Kurulu kararı ile terörün finansmanı mı aklanıyor? Terör örgütleri arasında imtiyaz, ayrımcılık olamaz. Sendikaya üye olanın malvarlığına el konuluyor. Hikmetyar'ınki serbest bırakılıyor. Bir yandan ABD ve Rusya ile çatışırken doğu ülkelerine yaklaşma mesajıdır. Şeriat örgütlerine bir mesajdır.”

Kültür Turizm Bakanı Nabi Avcı, Milli Eğitim Bakanı olduğu dönemde, 2013-2014 Eğitim Öğretim Yılı'nı açarken, ilkokul öğrencilerine Gülbeddin Hikmetyar'ın “liderimiz” olarak tanıtıldığı, “Seviyoruz tüm ülke gibi biz küçük mücahitler onu” ifadelerinin kullanıldığı kitapları hediye etmişti.

Haber: Başak KAYA/Sözcü