Artvin'in Hopa ilçesinde 31 Mayıs 2011’de çıkan olaylar sırasında hayatını kaybeden emekli öğretmen Metin Lokumcu’nun orantısız güç kullanılarak öldürüldüğü gerekçesi ile Rize’nin Pazar ilçesinde gösteri düzenledikleri gerekçesiyle haklarında dava açılan 22 kişinin yargılanmasına devam edildi.
22 kişi hakkında 2911 sayılı gösteri ve yürüyüşler kanununa muhalefet suçlamasıyla dava açıldı. Pazar Adliyesi Asliye Ceza Mahkemesi’nde 11 Aralık 2012’de görülen ilk mahkemenin ardından dava eksik dosyaların tamamlanması ve ifadesi alınamayan 6 sanığın duruşmaya çıkarılması amacıyla 5 Mart 2013 tarihine ertelenmişti.

Pazar Adliyesi Asliye Ceza Mahkemesi’nde bugün devam edilen davaya, önceki duruşmaya katılmadıkları için ifadeleri alınamayan sanıklardan 4’ü katıldı. Sanıklar, arkadaşları olan Metin Lokumcu’nun ölümü nedeniyle Pazar ilçesi meydan parkında düzenlenen basın açıklamasını dinlemek için olay mahallinde bulunduklarını ve suçları olmadığı için beraat taleplerini dile getirdiler.

Sanıklardan Dursun Yaşar Aydın, o dönemde ÖDP Rize İl Başkanı olduğunu ifade ederek, “Metin Lokumcu’nun kamu görevlilerinin uyguladığı şiddet sonucu hayatını kaybettiğini öğrendim. Benim 20 yıllık dostumdur. Siyasi, insani ve vicdani olarak o gün demokratik hakkımızı kullanarak basın açıklaması yaptık” diye konuştu.

Dava avukatı Halis Yıldırım ise demokratik haklarını kullanarak basın açıklaması yapan 22 kişinin yargılanmasının gereksiz olduğunu savunarak şunları söyledi: “İddianameyi hazırlayan savcı Metin Lokumcu’nun öldürülmesini görmezden gelerek bu arkadaşlarımızı demokratik haklarını kullanmalarını bir suç gibi göstermiştir. Bu insanlar ölüme karşı insani olarak toplandı. Basın açıklaması yapmaları için izin almalarına gerek yoktur. Bu insanları kar ve kışta buraya getirmeye gerek yok. Lütfen bu eziyete bir son verin.” Avukat Yıldırım, 22 kişi hakkında beraat talep etti.

Duruşma, ifadesi alınamayan Rıdvan Biber ile Çağlayan Bozacı’nın ifadelerinin alınması için 17 Mayıs 2013 tarihine ertelendi.

Duruşmanın ardından ÖDP Genel Başkanı Alper Taş, adliye önünde yaptığı açıklamada, davanın zorlama olduğunu belirterek şunları söyledi: “Mahkeme 17 Mayıs’a ertelendi. Bir arkadaşımızın daha ifadesi alınacak. Söz konusu edilen arkadaşımız zaten olay anında burada bulunmayan bir arkadaşımız. Ama sonuçta, baştan beri söylediğimiz şudur; bu zorlama bir davadır. Arkadaşlarımız, Metin Lokumcu kardeşimizin ölümünün ardından, siyasi, vicdani ve insani gerekçelerle anayasal demokratik haklarını kullanmışlardır. Bu çerçevede, bu hakkın kullanılması yargılanması zaten antidemokratiktir. O yüzden, beraat bekliyoruz. Bir sonraki mahkemede bu kararın verileceğini düşünüyoruz. Davayı izlemeye devam edeceğiz.”



İHA