Hrant Dink'in öldürülmesinde dönemin Trabzon Jandarma Komutanı Albay Ali Öz, aynı kurumun İstihbarat Şube Müdürü Kıdemli Yüzbaşı Metin Yıldız ile Jandarma Astsubay Okan Şimşek ve Jandarma Astsubay Veysel Şahin'in de aralarında yer aldığı 8 sanık hakkında ''görevi ihmal suretiyle görevi kötüye kullanma'' suçlamasıyla 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası istemiyle Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesinde dava açılmıştı.

Devam eden bu davayla birlikte Albay Ali Öz hakkında, Hrant Dink'in öldürüleceğine ilişkin bilgiler konusunda gerekli titizliği göstermeyerek görevini ihmal ettiği gerekçesiyle Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesinde başka bir dava açılmıştı.

Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuksuz yargılanan Albay Ali Öz ve diğer 7 sanık katılmadı. Dink ailesi avukatlarından İsmail Cem Halavut ve Hakan Bakırcıoğlu ile sanık avukatları Ali Sürmen ve Nurhayat Bayraktar Gümrükçüoğlu ise duruşmada hazır bulundu.

Duruşmada hakim, kendi mahkemelerinde görülen davanın, Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesinde dönemin İl Jandarma Komutanı Albay Ali Öz'ün yargılandığı dava ile birleştirilmesi yönünde talep olduğunu, ancak söz konusu mahkemenin bu konuda henüz bir karar vermediğini bildirdi.

Hakim daha sonra Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesinin her iki davanın birleştirilip birleştirilmemesi yönündeki kararının beklenmesi için duruşmayı erteledi.

Dink cinayetine ilişkin Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın duruşmasına ise sanık Albay Ali Öz gelmedi. Sanık avukatı Ali Sürmen ile Dink ailesi avukatları Halavut ile Bakırcıoğlu ise duruşmada hazır bulundu.

Mahkeme heyeti başkanı, Cumhuriyet savcısına Dink cinayetine ilişkin kendi mahkemelerindeki dava ile Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesindeki davanın birleştirilip birleştirilmemesi yönündeki görüşünü sordu.

Cumhuriyet savcısı da Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesinde, İstanbul'da ve kendi mahkemelerinde görülen 3 dava arasında hukuki ve fiili irtibat bulunmadığını belirterek, bu 3 davanın birleştirilmemesi gerektiğini ifade etti.

Bu konudaki beyanı sorulan sanık avukatı Ali Sürmen, müvekkili hakkında aynı sebepten dolayı Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesinde idari, bu mahkemede ise adli görevinden dolayı dava açıldığını belirterek, Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesinde açılan davanın reddini ve birleştirilmemesini talep etti.

Dink ailesi avukatları ise dosyalar arasında hukuki ve fiili irtibat bulunduğunu öne sürerek, her iki dava dosyanın birleştirilmesini istedi.

Mahkeme heyeti başkanı daha sonra Cumhuriyet savcısına, sanık avukatı Sürmen'in, Albay Ali Öz hakkında Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesinde açılan davanın reddi yönündeki talebine ilişkin görüşünü sordu.

Cumhuriyet savcısı da Dink cinayetine ilişkin Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesindeki davanın dosyasını incelemediğini belirterek, söz konusu dosyayı inceledikten sonra Sürmen'in talebine ilişkin görüşünü açıklamak için süre istedi.

Mahkeme heyeti de Cumhuriyet savcına, Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesinde görülen davanın dosyasını inceleyip avukat Ali Sürmen'in talebi konusunda görüş bildirmesi için süre vererek, duruşmayı erteledi.



AA