Kozmik Oda soruşturmasına ilişkin Ankara Savcılığı’nın 5 yıl 3 ay sonra verdiği takipsizlik kararı, tartışmaları da beraberinde getirmişti. Takipsizlik kararında, suikast ihbarının gerçek olmadığı belirtilerek, sahte ihbar tutanağı hazırlayan polisler hakkında soruşturma başlatıldığı açıklanmıştı. Kararda, usulsuz dinleme açından da ayrı soruşturma başlatıldığı vurgulanmıştı. Soruşturmada, Kozmik Oda’dan 2009’da alınan 1.5 terebaytlık imajların, 2013’te Genelkurmay dışına çıkartılması ve usulsüz şekilde kopyalanarak sırların deşifre edildiği iddia edilmişti.

Genelkurmay Başkanlığı, suç duyurusunda bulunacağını açıkladığı iddialara ilişkin HSYK 3. Dairesi, dün harekete geçti. Haberleri ihbar kabul eden Daire, Kozmik Oda’ya giren Hâkim Kadir Kayan ve Soruşturma Savcısı Mustafa Bilgili hakkında inceleme veya soruşturma başlatılıp başlatılmamasını gündemine aldı. Eğer bugünkü toplantıya yetişirse konu gündeme alınacak. İddialar ciddi bulunursa, Hâkim Kayan ve Savcı Bilgili hakkında inceleme veya soruşturma başlatılacak.

MÜDAHİLLİK TALEBİ

Öte yandan, soruşturmanın şüphelileri arasında yer alan 8 subay ve astsubay, her şeyi başlatan ve “gerçek dışı olduğu” ortaya çıkan “ihbar telefonu” ile ilgili Emniyet görevlileri hakkında açılan soruşturmaya dün müdahillik talebinde bulundu.



Fevzi ÇAKIR/HABERTÜRK