Yetki kararnamesiyle ağır cezalardaki kritik davaların hakimleri değiştirilirken, cemaate yakın oldukları iddia edilen birçok yer Komisyon Başkanı, tutuklama, tedbir kararları veren sulh ceza hakimleri değiştirildi. İstanbul, İzmir’e üç ve Diyarbakır 1 olmak üzere 7 ek tutuklama hakimi daha verildi.

BÖCEK VE DİNLEME DAVASINA YENİ MAHKEME BAŞKANI
Ankara’daki Böcek ve eski İstihbarat Daire Başkanı Ömer Altıparmak’ın da aralarında bulunduğu 18 polisin yargılandığı “Askeri ve siyasi casusluk” “Yasadışı Dinleme” davasına bakan mahkemenin başkanları değişti. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın başbakan olduğu dönemde çalışma ofisine “böcek” olarak nitelendirilen dinleme cihazı konulmasıyla ilgili davaya bakan Ankara 7. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı’na, Ankara 9. Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Namık Özdemir getirildi. 18 polisin davasına bakan Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı’na, 2. ACM Başkanı Hüseyin Karamanoğlu yetkilendirildi.

İSTANBUL’DA YARSAV ADAYI ACM BAŞKANINA TENZİLİ RÜTBE
ÇHD’li avukatların davasına bakan YARSAV-Yargıçlar Sendikası HSYK üye adayı İstanbul 17. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Mustafa Bağarkası da tenzili rütbe ile İstanbul 85. Asliye Ceza’da yetkilendirildi.

GÜLEN’İN TEKZİP DAVALARINI KABUL EDEN HAKİM İŞ MAHKEMESİNE
Ankara 5. Sulh Ceza Mahkemesi Hakimliği sırasında, Fethullah Gülen’in “pasaport iptali” haberi için 5. Sulh Ceza’da, TİB’deki “casusluk” haberi için ise 7. Sulh Ceza’da tekzip kararları veren Süleyman Köksaldı ise Ankara 21. İş Hakimliği’ne gönderildi.

TÜRBANLI AVUKATI ALMAYAN HAKİME DE CEZA
Türbanlı avukatı duruşmaya almadığı için HSYK’nın disiplin cezası verilen bu cezası son yargı paketiyle affedilen Ankara 2. Aile Hakimi İlhan Kadıoğlu da tenzili rütbe ile infaz hakimliğine verildi. 

İZMİR ASKERİ CASUSLUK HAKİMİ ARTIK ASLİYEDE

İzmir’deki “Askeri Casusluk” davasına bakan 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nin Başkanı Atilla Rahman, tenzili rütbe ile Torbalı Hâkimliği’ne atanmıştı. Rahman, Torbalı’da 2. Asliye Ceza’ya verildi.

OKUR İŞ, ÖZER ÇOCUK, KAYA TÜKETİCİ HAKİMİ
HSYK eski 1. Daire Başkanı İbrahim Okur İstanbul Anadolu 3. İş Mahkemesi Hakimliği’nde, HSYK eski 2. Daire Başkanı Nesibe Özer, 1. Çocuk Mahkemesi’nde, HSYK eski üyeleri ahmet kaya, Ankara Batı 3. Tüketici Hakimliği’nde, Teoman Gökçe ise Ankara Batı İcra Hakimliği’nde yetkilendirildi.

CEMAATİN BAĞIMSIZ HSYK ADAYI İCRA HAKİMLİĞİNE
Cemaatin bağımsız HSYK adaylarından olduğu iddia Ankara 4. Aile Mahkemesi Hakimi Yaşar Akyıldız, Ankara 13. İcra’da yetkilendirildi. HSYK seçimine bağımsız giren son kararname ile Ankara Batı Hâkimliği’ne atanan eski Ankara 4. Ağır Ceza Başkanı Hayrettin Türe Batı 5l Asliye Ceza’da yetkilendirildi.

3 ACM’YE YENİ BAŞKAN
YBP’ye destek veren hakimlerden Deniz Gül 4. Sulh Ceza’dan, Ankara 3. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı’na verildi. Ticaret Mahkemesi üyesi Ayhan Akyürek ise Ankara 9. Ticaret Mahkemesi Başkanlığı’na terfi etti. Erdoğan’ın tazminat davalarına da bakan Ankara 16 Asliye Hukuk Hakimi Yaşar Eren ise iş hakimliğine verildi. Sulh ceza hâkimliklerinin kaldırılması için Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı başvuru reddedilen Eskişehir Sulh Ceza Hâkimi Kemal Karanfil son kararname ile Zonguldak’a atanmıştı. Karanfil, Zonguldak 2. Asliye Hukuk’ta yetkilendirildi.

TUTUKLAMA HAKİMLERİ ARTIRILDI
Kararname ile gözaltı, tutuklama, mal varlığına tedbir gibi kararları veren sulh ceza hâkimlerinin bazıları değiştirildi. İstanbul’a, 8,9 ve 10, İzmir’e, 5,6,7 olmak üzere üçer, Diyarbakır’a 4. Sulh Ceza Hakimliği olmak üzere 1 ek sulh ceza hakimi verildi. Yeni sulh ceza hakimlikleri 11 Şubat’tan itibaren faaliyete geçirilecek. Kararnameyle çok sayıda Adalet Komisyonu Başkanı değişti. Bu komisyonlar adliyelerde görev yapacak personelin atama ve disiplin işlemlerine bakıyor. Komisyon, herhangi bir nedenle görevine gelmeyen hâkimin yerine geçici olarak atama yapabiliyor.
 
YBP’YE ÇALIŞANLARI ÖDÜLLENDİRME KARARNAMESİ
Yargıçlar Sendikası Genel Sekreteri yetki kararnamesini Hürriyet’e, “Tam bir ödüllendirme ve cezalandırma kararnamesi. HSYK seçimi ve sonrasında YBP platformunu destekleyen ve aktif olarak çalışan kişiler ödüllendirilmiştir. YBP’yi desteklemeyen bir taraf olan hakimler cezalandırılmıştır. Liyakat ve kıdem gözetilmemiştir” dedi. (Hürriyet)


T.C. 
HÂKİMLER VE SAVCILAR YÜKSEK KURULU 

Bazı Yer 1, 2, 3, 4  ve 5 İnci Bölge Adlî Yargı ve İdari Yargı Hâkimlerinin Müstemir Yetkilerinin Belirlenmesi ve Yeniden İnceleme Taleplerinin Değerlendirilmesine İlişkin Duyuru

Ekler:
İdari Yargı

Adli Yargı
1 inci Bölge
2 inci Bölge
3,4,5 inci Bölge