HATAY’ın Reyhanlı ilçesinde 11 Mayıs 2013 tarihinde 52 kişinin öldüğü, 222 kişinin de yaralandığı patlamayla ilgili 33 sanık hakkında açılan davanın görülmesine Ankara 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. Mahkeme, bir önceki duruşmada, Reyhanlı patlamasına ilişkin soruşturmayı yapan ve aynı zamanda MİT TIR’larına ilişkin soruşturma nedeniyle yargılanan savcı Özcan Şişman hakkında soruşturma olup olmadığını Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’na (HSYK) sormuştu.

MİT 8 MAYIS’TA BİLDİRDİ

HSYK, patlamada ihmali olduğu gerekçesiyle savcı Şişman hakkında soruşturma izni verdiğini mahkemeye bildirdi. Kararda, Reyhanlı patlaması öncesindeki dikkat çekici yazışmalara yer verildi. Kararda, MİT’in ‘Suriye istihbaratıyla bağlantılı olan Acilciler terör örgütünün Türkiye’de bombalama eylemi yapacağını’ içeren ihbarını, patlamadan 3 gün önce; 8 Mayıs 2013 tarihinde Hatay Emniyeti’ne bildirdiği ifade edildi. İhbar üzerine Adana Cumhuriyet Başsavcılığı’nca soruşturma başlatıldığı, ihbarda adı geçen ve halen dava dosyasında tutuklu olan sanık Nasır Eskiocak’ın da aralarında bulunduğu 4 şüphelinin telefonlarının dinlemeye alındığı, teknik araçlarla izlendiği belirtildi. 

HSYK kararında, MİT Adana Bölge Başkanlığı tarafından 9 Mayıs 2013 günü, bizzat dönemin Adana Cumhuriyet Savcısı Özcan Şişman’a, “Harekete geçilmesinde yarar görüldüğü” bilgisinin verildiği de anlatıldı. Ancak Şişman’ın, mevcut verilerle yapılacak bir operasyonda, şüphelilerin serbest kalma ihtimalinin bulunduğu, somut delillere ulaşabilmek için beklemenin daha doğru olacağı yanıtı verdiği iddia edildi.

EMNİYET’E DE SÖYLENDİ

Yazıda, MİT’in patlamadan iki gün önce Hatay Emniyet Müdürü Ragıp Kılıç’la da şüphelilerin gözaltına alınması için görüştüğü belirtilerek şöyle denildi:

PATLAMAYA ENGEL OLMADI

“Süreç bir bütün olarak ele alındığında, oldukça somut olduğu kanaatine ulaşılan anılan ihbar varken, tüm riskler de alınmak suretiyle ihbarda adı geçen şahısların derdest edilerek toplanması yerine, ısrarla şahısların silah ve/veya patlayıcı gibi somut birtakım delillerle yakalanmasını teminen delil toplama sürecine devam edilmesi yönünde görüş bildirerek, yapılmak istenen operasyonun yapılmasına, dolayısıyla söz konusu bombalama eylemi ile ilgili olarak isimleri geçenlerin gözaltına alınmaması sonucunda anılan patlamanın ve neticelerinin engellenmemesine sebep olmuştur.”


Mesut Hasan BENLİ / Hürriyet