Yargıtay 2'nci Hukuk Dairesi Başkanı Ömer Uğur Gençcan, anne ve babaların boşandıktan sonra velayeti eşinde kalan çocuklarını görmesine ilişkin değerlendirme yaptı. Parası olmayan anne veya babanın çocuğunu göremediğini belirten Gençcan, çocuğun velayeti olmayan anne veya babaya "haciz tutanağı" ile teslim edildiğini ve tutanaktaki borç miktarı kısmına "Çocuk teslimi" ifadesinin yazıldığını anlattı.

Yargıtay 2'nci Hukuk Dairesi Başkanı Ömer Uğur Gençcan, boşanan çiftlerin çocuklarını görmesine ilişkun usullere ilişkin sosyal medya hesabında bilgi verdi. Gençcan, velayeti boşandığı eşinde olan çocuğunu görmek isteyen anne veya babanın oturduğu İcra Müdürlüğü'ne yolluk, araç ve uzman ücreti olarak ayda 2 kez ortalama 500 TL yatırması gerektiğini ifade eden Gençcan, "Parası olmayan çocuğunu görememektedir" dedi.

"Haciz tutanağı ile çocuk teslimi"

Çocuğunu icra yolu ile görecek olan anne veya babanın görüşme günü önce haciz memurunu daha sonra varsa uzmanı alması gerektiğini kaydeden Gençcan, icra memurunun anne veya babaya çocuğunu haciz tutanağı karşılığında teslim ettiğini vurguladı. Bu durumun çocuğun ruh sağlığını bozduğunu ifade eden Gençcan, haciz tutanağında anne-babanın borçlu ve alacaklı olarak kayıt edildiğini, "borç miktarı" kısmına ise "Çocuk teslimi" ifadelerinin yazıldığını söyledi.

"Çocuk teslim merkezleri kurulmalı"

İcra ve İflas Kanunu'nda değişiklik yapılarak çocuğun icra yoluyla annesine ya da babasına gösterilmesi trajedisine son verilmesi gerektiğini belirten Gençcan, sorunun çözümü için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı sorumluluğunda Çocuk Teslim Merkezleri kurulması gerektiğini ve boşanan anne veya babaların çocuklarını görmesi için ücret alınmaması gerektiğini kaydetti.