Hukukçular Derneği üyesi yaklaşık 20 kişi, Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı önünde bir araya gelerek basın açıklaması yaptı. Açıklamayı grup adına Hukukçular Derneği Başkan Yardımcısı Avukat Bilal Çoban okudu. İnsanların meşru talepleriyle başlayan halk hareketlerinin başarıya ulaştığı ülkelerde demokrasi adına ilk adım olduğunu söyleyen Çoban, “Ancak Mısır örneğinde görüldüğü üzere halkın büyük bir desteğiyle diktatörlüğü deviren ve demokratik usullerle iktidara gelen Mursi yönetimi, egemen güçlerin talepleriyle uyumlu icraatta bulunmadığı için 1 yılını dolduramadan iktidardan uzaklaştırılmıştır. Mısır ve diğer Arap ülkelerinde yaşanan meşru halk hareketlerinden umduğunu bulamayan egemen güçler, Arap halklarının iktidarda hak sahibi olmasından rahatsız olmuş ve bu demokratik taleplere destek olmak yerine engelleyici girişimlerde bulunmuştur” dedi.

On binlerce Suriyeli’nin sistematik işkencelerle katledildiğini belirten Çoban, “Masum kadınlar Esed’in askerleri tarafından tecavüze uğramış ve yüzlerce insan kimyasal silahlarla adeta bir böcekmişçesine imha edilmiştir. Yapılan işkence ve katliamlara ilişkin her gün yeni bir video, fotoğraf ve delil ortaya çıkmaktadır” diye konuştu.

Katliamlar, işkenceler, kimyasal silahlarla insanları öldürmek suretiyle Esad rejiminin Türk Ceza Kanunu’nun 77. maddesine göre ‘insanlık suçu’ işlediğinin sabit olduğunu ifade eden Çoban, “Bu sebeple başta Beşar Esed olmak üzere bu katliamda ortak olan tüm Esed rejimi yöneticileri ve askerleri hakkında suç duyurusunda bulunuyoruz” ifadelerini kullandı.

Açıklamanın ardından grup üyeleri, savcılığa suç duyurusunda bulunmak üzere adliyeye giriş yaptı.


YUSUF MELİKOĞLU - ZAFER HALATÇI / İHA