(AA - DHA) -- Hulki Cevizoğlu soruşturmayı yürüten özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcısı Cihan Kansız'a ifade verdi. Cevizoğlu, adliyede yaklaşık 5 saat kaldı.

"38 sayfa ifade verdim"

Çıkışta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cevizoğlu, Ergenekon savcısı Cihan Kansız’a 38 sayfalık ifade verdiğini söyledi.

Basında kendisine ambargo uygulandığını savunan Cevizoğlu, “Umarım Türk medyasında bu söylediklerim yayınlanır" serzenişinde bulundu.

Cevizoğlu, “Yaptığımız programlarla ilgili, Ergenekon terör örgütü denen bir soruşturmayla ilgili bir araştırma yapılıyor. Ergenekon şüphelisi olarak sorular sordu. Biz de bildiğimiz herşeyi dürüstlükle, açıklıkla cevap verdik. Hakkımda 38 sayfalık bir ifade tutanağını imzaladım. Cevaplarım kısaydı. Çünkü gerçekler kısa ve net oluyor. Soruşturma devam ediyor. İfadelerimin iddianamede yer alıp almayacağını bilmiyorum. Ancak benim hakkımda bir adli uygulama yok. Savcı herhangi bir tedbire gerek görmediğini söyledi. Tutuklama isteminde bulunmadı" diye konuştu.

"Umarım burada bu çayı içmek durumunda kalmazsınız"

Savcılık makamında kendisine "çok güzel çaylar ikram edildiğini" ve gazeteci olarak çaya çok meraklı olduğunu anlatan Cevizoğlu, "Çok kaliteli çayları var ama umarım hiç biriniz burada bu çayı içmek durumunda kalmazsınız. Ancak dost olarak gelirsiniz. Ben çaylar için de teşekkür ediyorum sayın savcıya" diye konuştu.

"Soruşturma gizli açıklayamam"

Bir çok soru ve konu olduğunu söyleyen Cevizoğlu, “Soruşturmanın gizliliği nedeniyle açıklamamamız gerekiyor. 700 program yaptım Cevizkabuğu olarak. Bir çoğu misyonerlikle ilgiliydi. Soruşturmanın bir yerinde savcıya ‘80 soru oldu mu?’ diye sordum. Çünkü gelenler genelde 50 ya da 80 soru soruldu diyor. Kaç soru sorulduğunu hatırlamıyorum. Telefonlarımın dinlenmesi ve onların deşifresiyle ilgili bir şey çıkmadı. Ancak başka insanların kendi kendilerine gelin güvey oldukları konuşmalar var. O da onları bağlar beni bağlamaz" şeklinde konuştu.

Zirve ve Ergenekon sanıkları soruldu

“Zirve cinayetiyle ilgili soru soruldu mu?" sorusuna Cevizoğlu, “Evet. Soruşturma gizli olduğu için söyleyemem" cevabını verdi.

Ergenekon ile ilgili soru yöneltilip yöneltilmediği sorulan Cevizoğlu, “Soruşturma gizli ama Tuncay Özkan, İstanbul’dan milletvekili adayı. Umarım başarılı olur. Biz onunla beraber çalıştık. O televizyon sahibiydi ben de program yapıyordum. Birlikte Kanaltürk’te çalışmıştık. Bu gayet doğal bir şey" dedi.

Cevizoğlu daha sonra adliyeden ayrıldı.

"İşletiliyorum sandım"

Adliye girişinde de basın mensuplarına açıklama yapan Cevizoğlu, İstanbul Terörle Şube Müdürlüğünden telefonla aranarak, ifade vermek üzere bugün saat 09.00'da savcılıkta olmasının istendiğini söyledi.

Bunun için Ankara'dan geldiğini belirten Cevizoğlu, "Normalde CMK'nın 145. maddesine göre 'yazılı tebligat yapılmalı, tebligatta gerekçesi açıklanmalı, kişiler öyle çağırılmalı' deniyor. Sanıyorum işlemler daha çabuk olsun diye bu yola başvuruluyor" dedi.

Hulki Cevizoğlu, şöyle konuştu:

"Bizim için fark etmez. Gazetelerde, televizyonlarda, gördüğümüz kadarıyla misyonerlikle ilgili sorular sorulacağı yazıyordu. Bizim de bu konuda yaptığımız çok program vardı. Muhtemelen öyledir, bilmiyoruz. Önce İstanbul Terörden arandığımda, bir arkadaş işletiyor zannettim, şaşırdım. 'Bu işlerle ne işimiz olur?' dedim. 2-3 gün önce de telefonuma bir mesaj gelmişti, 'Sizi arayarak kendisini polis olarak tanıtanlara inanmayın' diye. 'Şüpheli miyim, tanık mıyım?' diye sordum. 'Şüpheli sıfatıyla' dedi. Bugüne kadar şüphelenecek bir şeyimiz yoktu. Bundan sonra neyimizden şüphelenildi? Bağımsız milletvekili adayı olduk, ondan mı şüpheli olduk bilemiyorum."