İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde oluşturulan salonda görülen davanın bugünkü duruşmasına, gazeteciler Tuncay Özkan ve Mustafa Balbay'ın da aralarında bulunduğu tutuklu 18 sanık katıldı.

Tutuklu sanıklardan eski Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Haberal, eski İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu, emekli Tuğgeneral Levent Ersöz, Mustafa Dönmez, Oğuz Bulut ve İbrahim Özcan ise duruşmaya gelmedi.

Duruşmada, OdaTv'ye yönelik operasyonun ardından Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanan bu davanın tutuksuz sanığı Yalçın Küçük de hazır bulundu.
Geçtiğimiz ay yapılan duruşmada rahatsızlandığı için çapraz sorgusu yarım kalan tutuklu sanıklardan eski Özel Harekat Dairesi Başkanvekili İbrahim Şahin, kürsüye çağrıldı.
Üye hakim Sedat Sami Haşıloğlu'nun sanıklardan Fatma Cengiz'in dayısı Mustafa Yaş'ın evinde yapıldığı iddia edilen toplantıya ilişkin sorusuna Şahin, Kayseri'de gizli bir toplantı yapmadığını, şehit ailelerini, şehitliği ziyaret ettiğini ve televizyonda konuşmalar yaptığını belirterek, ''Yaş'ın evinde bir gece kaldım. Eşi ve çocukları da vardı'' dedi.
Haşıloğlu'nun, ''Savcılık ifadeniz de 'Fatma Cengiz yalancıdır. Palavra atar. Kendini büyük gösterir' diyorsunuz. Ancak ona itibar ettiğiniz görülüyor. 'Şunu ara' diyor, arıyorsunuz. 'Şuraya git' diyor, gidiyorsunuz. Cengiz'e itibar etmenizin nedeni nedir?'' diye sordu.
Şahin de savcılık ifadesinin kendisine ait olmadığını belirterek, emniyette 4 gün açlık grevi yaptığını, kendisine polislerin psikolojik hakaretlerde bulunduğunu, böyle bir durumdan sonra savcı Zekeriya Öz'ün yanına çıkarıldığını söyledi.

Üye hakim Haşıloğlu'nun, aynı soruyu tekrarlayarak, ''Cengiz'in dediklerini harfiyen yerine getiriyorsun'' sözlerine Şahin, ''Bütün suçum, MİT'çilere güvenmek'' dedi. Haşıloğlu da ''Siz MİT'çilerle değil, bizzat askerlerle muhatap olduğunuzu söylediniz. Metin Gürak, Bekir Kalyoncu gibi'' diye konuştu.

Şahin de Kayseri TV'de yaptığı ''Devlet, Abdullah Çatlı'yı kullandı attı, sahip çıkmadı'' şeklindeki konuşmasından dolayı, kendisiyle irtibat kurulduğunu söyledi.
Haşıloğlu'nun ''MİT'çilerden dolayı mı Fatma Cengiz'e güven duydunuz?'' sorusuna ise Şahin, ''Bana, 'Ağabey, senin yaptığın her şey doğru' diyordu'' şeklinde cevap verdi.
Hakim Haşıloğlu'nun ''Bugüne kadar alınan ifadelerinizde MİT'çilerden söz etmediniz. Burada 'MİT'çiler yönlendirdi, motive etti' dediniz'' hatırlatmasına ise Şahin, farklı cevaplar verdi.

Şahin, hakim Haşıloğlu'nun soruları üzerine terörle mücadele için kurulacak yeni birimin başına kendisinin getirileceğinin bildirildiğini, bu nedenle görevledireceği kişilerin listesini hazırladığını, Fatma Cengiz'in de askerle irtibat kurduğunu ifade ederek, ''Bana Ankara'ya gel diyenler, komutanlar. Doğan Yurt paşa falan. O da MİT'çi çıktı. Birimin kurulmasıyla ilgili 'merasim Genelkurmay Başkanlığında' yapılacak dediler. Ben de Genelkurmay Başkanına hitaben bir konuşma metni hazırladım'' diye konuştu.
Duruşmaya öğle arası verildi.


AA