Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, sanık avukatları katıldı. Van Yüksek Güvenlikli Cezaevi'nde tutuklu bulunan sanık Veysi S. ile Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla bağlantı kuruldu.

Sanık S., savunmasında, Antalya'da 2009'da memuriyete başladığını belirtti.

Hastanede çalışan Hasan isimli kişiyle tanışıp arkadaşlık kurduktan sonra daveti üzerine toplantılara gitmeye başladığını anlatan S., toplantılarda Kur'an-ı Kerim dinlendiğini, dini sohbetler yapıldığını ve Fetullah Gülen'e ait kitapların okutulup görüntülerinin izletildiğini anlattı.

S., "Toplantılarda himmet adı altında para toplanıyor, kurban yardımı yapılması yönünde tavsiye ve isteklerde bulunuyorlardı. Evlilerden yüzde 5, bekarlardan yüzde 10 oranında maaşını himmet olarak vermesi talep ediliyordu." dedi.

Askere gittikten sonra dönüşünde yabancı dil bildiği için bakanlıklarda çalışmaya başladığını dile getiren S., şöyle devam etti:

"Hepimiz aynı birimde çalışıyorduk. Ayrıca Zafer, ciddi derecede tedbir almamızı, namaz kılmamamızı sürekli öğütlüyordu. Hatta imam hatipli olduğu için bu konuda kendisiyle ters düşüyorduk. Zafer'den sonra da aynı görevi yine bakanlıkta çalışan Ali Y. üstlenerek devam ettirdi. Zafer ile ters düşünce icra müdürlüğünü kazandıktan sonra bana referans olamayacağını söyledi. Fakat benimle bağlantıyı da kesmedi. Erzurum'da göreve başlayınca bana bir telefon vererek Enes veya Mustafa isimli bir kişiyle görüşmemi sağladı. Bu kişiyle görüştüğümde beni zannedersem infaz koruma memurlarının bulunduğu bir eve yerleştirdi."

"Cover Me ve Line isimli programları da kullandırdılar"

Halit kod adlı Hakan B. ile tanıştığını ifade eden S., bu kişinin kendisiyle 2 saat süren mülakat yaptığını ve başka bir sohbet grubuna dahil ettiğini söyledi.

S., grupta Ahmet A., Alpay Y., Muhammet A., Adem Y., Ercan ile Enes veya Mustafa isimli kişilerin daha olduğunu belirterek, şu bilgileri verdi:

"Halit 2013'te benimle görüşerek adliyede 5A grubu olarak tabir edilen, gizli ve istihbarat toplayan özel bir birime girmemi istedi ve beni bu gruba aldı. Neleri, nasıl yapmamız ve kimler hakkında nasıl bilgi toplamamız gerektiğini anlattı. Tek gün olarak sohbete giderken bu görev sebebiyle haftada iki kez toplantılara gitmeye başladım. Bu grubun sorumlusu Erkan kod adlı Ramazan Y.tu. Sürekli olarak adliyedeki kişiler hakkında özel veya görevsel bilgi vermemizi istiyordu. Bense İcra Müdürlüğünde çalıştığım ve yeni başladığım için bilgi veremiyordum. Çok gittiğim için bir süre sonra gelemeyeceğimi söylememe rağmen Halit kod isimli kişi artık gizli bir gruba dahil olduğumu, çıkamayacağını özellikle söyledi. Hiçbir şey bilmediğim gibi gelip gidiyordum. Bu sırada 17-25 Aralık oldu ve 2 ay toplantılar yapılmadı."

S., 17-25 Aralık'tan sonra toplantıların siyaset ve seçim odaklı olmaya başladığına dikkati çekerek, sürekli AK Parti aleyhine bir hareket içerisinde işlem yapılması ve davranılmasının öğütlendiğini aktardı.

Özellikle 2014 yerel seçimlerinde bir şekilde görev almalarının istenildiğine işaret eden S., "İsmail kod adlı Yılmaz B., beni tekrar 5A grubuna almak istedi. Israrla istemeyince başka bir gruba dahil etti ve normal sohbet toplantılarına devam ettim. Bu grupta İsmail ve Erkan isimli kişiler özellikle bir program üzerinden görüşmemizi söylediler ve ByLock programını yüklediler." şeklinde konuştu.

S., savunmasına şöyle sürdürdü:

"Kıbrıs'ta üniversite okumaya gidince 2015'te tüm bağlarım koptu. 5A grubuna dahil olan kişilerde İlimdar A. da vardı. 2013'te 'Cover Me' ve 'Line' isimli programları da kısa bir süre bize kullandırdılar. Bank Asyayı kurtarmak için para yatırma konusunda ısrarla istekte bulunmalarına rağmen buna riayet etmedim. Seçimler sırasında sürekli yüksek seçmen olan bölgelere gidip oralarda kontrol etme imkanına sahip olmamızı istiyorlardı, fakat buna da rıza göstermedim. ByLock'tan görüştüğüm kişiler sadece İsmail ve İlimdar isimli kişilerdir. Ayrıca bu süreçte herkesin tanıdığı ve üst düzey birisi olduğunu söylediği kod ismi Barış olan Savaş G. ile tanıştım. 5A'lardan sorumlu Ramazan Y.'un ismi üzerindeki kişileri bilmiyorum. İl adliye yapısından sorumlu bildiğim kadarıyla ilk olarak Halit'ti, sonra da Osman M.. Onların kime bağlı olduğunu bilmiyorum. Toplanan himmetlerin kimlere gittiğini bilmiyorum."

Mahkeme heyeti, sanığın tutukluluk halinin devamına karar vererek, duruşmayı erteledi.

İddianamede, sanık S. hakkında "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.