Levent'teki eski İETT garajının bulunduğu arazinin İETT'den Büyükşehir Belediyesi'ne devriyle ilgili İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş aleyhine görevi kötüye kullanmak suçlamasıyla açılan davada bilirkişi raporu mahkemeye ulaştı. Raporda suç unsurunun oluşmadığı, yapılan işlemin yasaya uygun olduğu belirtildi.

İstanbul 12. Asliye Ceza Mahkemesi'nde bugün görülen duruşmaya şikayetçi eski İETT Genel Müdür Yardımcısı Cemal Acar ve Başkan Topbaş'ın avukatları katıldı. Mahkeme, davayla ilgili bilirkişi raporunun geldiğini belirtti. Avukatlara bilirkişi raporunu veren hakim, rapora karşı savunmalarını hazırlamaları için süre verdi ve duruşmayı erteledi.

İstanbul Şehir Üniversitesi ve Marmara Üniversitesi'nin hukuk fakültelerinden 3 öğretim üyesi tarafından hazırlanan raporda, arazi devrinin 2942 sayılı kanunun 30. maddesi çerçevesinde hukuki bir uygulama olduğu belirtildi. Arazi devrinin kamulaştırma olmadığı kaydedilen raporda, "Bir taşınmaz malın bir kamu idaresinden diğerine devridir. İstanbul Büyükşehir Belediyesi kamu hizmeti gören ve gerektiği zaman kamu gücü ve ayrıcalıklarıyla donatılan, sahip olduğu mallar da geniş anlamda kamu malı sayılan ve bir mahalli kamu kurumu olan İETT'nin bir gayrimenkulünü kamulaştırma kanununun 30. maddesindeki imkanı kullanarak devralmak istemesinin ve İETT ile karşılıklı mutabakat sağlanarak devir işleminin tamamlanmasının hukuka aykırı bir yönü yoktur." denildi.

İbb ve İETT'nin kamu kuruluşları olması nedeniyle arazinin satışıyla kamu zararının ortaya çıkmasının ya da üçüncü kişiye yarar sağlanmasının da söz konusu olmadığı vurgulandı.

Eski İETT arsasının 16 Ağustos 2005 tarihinde 110 milyon dolar bedelle İbb'ye devredilmesi kararı üzerine suç duyurusunda bulunulmuştu. Eski İETT Genel Müdür Yardımcısı Cemal Acar'ın şikayeti üzerine Kadir Topbaş hakkında İETT'yi zarar uğrattığı gerekçesiyle görevi kötüye kullanmak uçundan dava açılmıştı. İddianamedeki suçlamaya göre, 1999 yılındaki ihalede yaklaşık 105 milyon dolar verilen arazinin 2005 yılında 110 milyon dolara belediyeye devrinin İETT'yi zarara uğrattığı, geçen süre içinde arazinin değerlendiği belirtildi.

İETT arazisi 2007 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Dubai Şeyhi El Maktum'a satılmış, ancak daha sonra bu satış gerçekleşmemişti.



Cihan