TOKİ iştiraki Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’nın (GYO) dün 4 milyar 240 milyon liraya Özak-Yenigün-Delta ortaklığına sattığı Zeytinburnu tank fabrikası arazisi üzerinde yükselecek inşaat şimdiden davalık oldu.

 TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi, üzerinde kültür varlığı olarak tescilli birçok askeri binanın bulunduğu araziye 70 metre (23 kat) yüksekliğinde konut, ticaret ve turizm alanı olarak inşaat yapılmasını mümkün kılan imar planlarına dava açıyor.

Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Başkanı Tayfun Kahraman, "Yine kamuya ait bir kentsel mekan, kamuya kazandırılması gerekirken çok yoğun bir yapılaşma hakkı ile satışa çıkartılıyor ve bölgenin ulaşım altyapısı gibi sorunlarını daha da büyütecek olan bir kararla kamu da zarara uğratılıyor” dedi. Kahraman ayrıca resmi plan onay süreci tamamlanmadan çıkılan ihalenin hukuksuz olduğunu belirtti.

İHALEYE ÖZEL İMAR PLANI

Araziyi askeri alan statüsünden çıkararak yapılaşmaya açan yeni imar planları, Emlak Konut’un ihale ilanından üç gün önce Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanmıştı. 2007’den kalma imar planlarında yüzde 80’i askeri alan olan -dolayısıyla imara kapalı- arsa TOKİ’nin hazırladığı yeni planlarda tümüyle askeri alandan çıkartılarak imara açıldı. Aynı işlemle kullanımı konut, ticaret ve turizm alanı olarak belirlenen alana 2-2.5 emsal (toplam inşaat alanını belirleyen katsayı) verildi. Bu yapılaşma haklarıyla 111 dönümlük arazi üzerine yapılabilecek toplam inşaat alanı da 225 bin 906 metrekareye çıktı.

KAMUYA AİT MEKAN YOĞUN YAPILAŞMA HAKKIYLA SATIŞA ÇIKARTILIYOR

TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Başkanı Tayfun Kahraman, “Bu arazi üzerinde endüstri mirası olarak tescilli yapılar, askeriyeye ait fabrika var. Kentte silüet tartışması bu kadar yoğunken, tartışmanın ana odağı olan ve hakkında yıkım kararı çıkan 16/9’un hemen yanında benzeri bir yapılaşmaya gidiliyor. Bu gelişme İstanbul silüeti için umut doğuran mahkeme kararının da hiçe sayıldığını gösteriyor. Ayrıca yine kamuya ait bir kentsel mekan, kamuya kazandırılması gerekirken çok yoğun bir yapılaşma hakkı ile satışa çıkartılıyor ve bölgenin ulaşım altyapısı gibi sorunlarını daha da büyütecek olan bir karara imza atılırken kamu da zarara uğratılıyor” diye konuştu.

16/9 İÇİN DE İMAR PLANI DEĞİŞMİŞTİ

16/9 kuleleri için de imar planlarında değişiklik yapılarak emsal 1’den 2.5’e çıkartılmış; 27, 32 ve 36 katlı üç kule yapılmıştı. 16/9 kulelerinin yıkım kararında 4. İdare Mahkemesi, inşaatın sur tecrit bandı içinde kaldığını ve UNESCO Dünya Miras Listesi’nde olan Tarihi Yarımada silüetini doğrudan etkilediğini belirtmişti. Tarihi tank fabrikası arazisinde yapılması planlanan binaların toplam inşaat alanı ise 16/9’un 1.5 katına denk geliyor.

İHALE İLANINDAN 3 GÜN ÖNCE YENİ PLAN ÇIKTI

Radikal, ‘16:9’a kardeş geliyor’ haberinde araziyi askeri alan statüsünden çıkararak yapılaşmaya açan, TOKİ’nin hazırladığı yeni imar planlarının 22 Kasım tarihli ihale ilanından üç gün önce Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylandığını haberleştirmişti. İmar planları askıya çıkmadan -yani resmi plan onay süreci tamamlanmadan- ihale ilanı yayınlanmasının hukuksuz olduğunu belirten Tayfun Kahraman, “Emlak Konut yangından mal kaçırır gibi ihaleye çıkmış. Plan ilgili idare tarafından onaylansa da askı işlemi gerçekleşmediyse hükmü yoktur, onaylanmamış planla ihaleye çıkmak hukuksuzdur” dedi.

 Dün tamamlanan ihale, hasılat üzerinden %37 payla 1 milyar 568 milyon 800 bin lira teklifle Emlak Konut GYO’ya bugüne kadar teklif edilen en yüksek geliri sağladı.

KARAKOL KARŞILIĞINDA TOKİ'YE VERİLMİŞTİ

TOKİ ve Milli Savunma Bakanlığı arasında 2008’de imzalanan protokol kapsamında arsa, Doğu ve Güneydoğu’da karakol yapımları karşılığında TOKİ’ye devredildi. Emlak Konut GYO, Nisan 2013’te arsayı TOKİ’den 635 milyon liraya aldı. Arazinin yaklaşık 8’de 1’inde 1990’larda tescillenmiş 1. Ordu Zeytinburnu Ağır Bakım tamir fabrikası, demirhane, dökümhane, marangozhane, er yemekhanesi, bölük karargahı, hamam, ve gazino gibi endüstriyel miras niteliğinde binalar var.


Haber: ELİF İNCE - Radikal