Umut ERDEM 

Kaçak avcı kararın durdurulması için mahkemeye dava açtı. Sulh Ceza Mahkemesi reddetti. K.Ç. bunun üzerine Asliye Ceza Mahkemesi’ne başvurdu. Asliye Ceza da davayı reddedince cipe el koyma kararı kesinleşti. Orman Bakanlığı da cipin satışı için yazışmalara başladı.

ORMAN ve Su İşleri Bakanlığı, Kara Avcılığı Kanunu’na dayanarak, 2 yıl önce cipinin farından yararlanarak, gece yasadışı tavşan avlayan işadamı K.Ç.’nin 200 bin lira değerindeki cipine el koydu. Mahkeme K.Ç.’nin cipini geri almak için açtığı davayı reddedince, bakanlık cipin satışı için işlemlere başladı. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Eskişehir’de 1 Eylül 2011’de sosyal paylaşım sitesi Facebook’ta K.Ç.’nin yaptığı yasadışı bir tavşan avcılığı görüntüsünü takibe aldı. Sayfanın hesap ayarlarında engel, yasak olmadığı ve herkese açık olduğu için görüntüler incelendi. 17 Ocak 2013’te olayın geçtiği Sarıcakaya ilçesi Dağküplü köyü Muhtarı Mustafa Zagum, Şube Müdürlüğü’ne davet edilerek görüntüler izletildi. Video görüntülerinde kepli olarak dikkat çeken kişinin köyde kasaplık yapan C.A. olduğu belirlendi. K.Ç.’nin yaylada vurulduğu anlaşılan tavşanla ilgili görüntülerden arazi tespiti yapıldı ve Sarıcakaya İlçe Jandarma Komutanı eşliğinde C.A. ile görüşüldü. 

1219 LİRA DA CEZA

Görüntülerin izletilmesiyle C.A. 2011 Eylül’ünde K.Ç.’nin köylerine geldiğini, tavşan vurmak istediğini ve kendisine ait tüfek ile Bozaniç Yaylası kırsalında cipin farının ışığıyla tavşanı körleştirerek av yaptıklarını itiraf etti. 18 Ocak 2013’te K.Ç. ve C.A. hakkında 1219 lira idari para cezası ve tazminat uygulandı. 21 Ocak 2013’te K.Ç.’ye ait cipin mülkiyeti kamuya geçirildi. K.Ç. Sulh Ceza Mahkemesi’ne aracın mülkiyetinin kamuya geçirilme kararına karşı dava açtı. Mahkeme başvurunun reddine karar verdi. K.Ç. davayı bu kez Asliye Ceza Mahkemesi’ne taşıdı. Mahkeme, itirazın reddine kesin olarak karar verdi.

BAKANLIK SATIYOR

8 Temmuz 2013’te karar kesinleşti. Mahkeme tarafından Genel Müdürlüğe herhangi bir tebligat yapılmaması üzerine, 30 Ekim 2013 tarihinde ilgili mahkemeye müracaat edilerek sonucun kesinleştiği hakkında bilgi ve belge alındı. Mahkeme kararına göre yedieminde bulunan aracın Eskişehir Müdürlüğü’ne teslimi istendi. K.Ç. tarafından Şube Müdürlüğü’ne teslim edilen aracın satışı için gerekli yazışmalara başlandı.  

Geliri yaban hayatına

KARA Avcılığı Kanunu, ‘ışık yayan araçlarla’ avlanmayı yasaklıyor. Orman ve Su İşleri Bakanlığı, cipin satışından elde edilecek geliri, av ve yaban hayatının sürekliliği için kullanacak. Bakanlık, kanunun şu maddeleri uyarınca araca el koydu:
- Madde 6: Kullanım yeri, şekli ve özellikleri Merkez Av Komisyonunca belirlenecekler dışında kara, hava araçları ve yüzer araçlarla, ses, manyetik dalga, ışık yayan araç ve gereçler, canlı mühre, tuzak, kapan ve diğer benzeri araç, gereç ve usullerle avlanılamaz.
- Madde 20: Genel kolluk ile av koruma memurları yasaklara aykırı hareket edenleri avlanmadan men etmeye, haklarında tutanak düzenlemeye; yasaklanan fiillerin konusunu oluşturan veya bu fiillerin işlenmesi suretiyle elde edilen canlı veya cansız hayvanlar ve bunların türevleri ile avlanmada kullanması yasak olan eşya ve vasıtalara elkoymaya ve bu amaçla yakalamaya görevli ve yetkilidir. El konulan ve bulundurulması suç oluşturan silâhlar soruşturma evrakı ile birlikte Cumhuriyet başsavcılığına intikal ettirilir. 
- Madde 28: Bu Kanunun 20’nci maddesi kapsamında el konulan av hayvanları ve türevleri ile sair eşyanın mülkiyetinin kamuya geçirilmesine mahalli mülki amir tarafından karar verilir. Mülkiyetin kamuya geçirilmesine karar verilen cansız av hayvanları ile avlanan hayvanlardan elde edilen ürünler ve sair eşya Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından satılarak bedeli Döner Sermaye İşletmesi’ne gelir kaydedilir.