İşçi Memur Bağ-Kur Emeklileri Derneği(İMBED) Genel Başkanı Hamdi Öz, emeklilerin aylıklarının eşitlenmesi amacıyla açtıkları İntibak dava dosyasının Anayasa Mahkemesi'ne gönderileceğini kaydederek, emekli maaşlarındaki intibakın sağlanması durumunda emekli maaşlarındaki 13 farklı düzenlemenin ortadan kalkacağını ifade etti.
ANKA'nın sorularını yanıtlayan Öz, Haziran 2009’da açtıkları davanın önceki gün görülen 3. duruşmasında mahkemenin dosyayı Anayasa Mahkemesi’ne sevk edilmesine karar verdiğini belirterek, bunun kendi talepleri olduğunu bildirdi.

13 farklı emekli maaş düzenlemesinin Anayasa’nın 10. Maddesine aykırı olduğunu söyleyen Öz, bu uygulamayla 6 milyon emeklinin mağdur edildiğini dile getirdi.

-"EMEKLİ MAAŞLARINDAKİ 13 FARKLI DÜZENLEME 6 MİLYON EMEKLİYİ MAĞDUR ETTİ"-

6 milyon mağdur emeklinin içinde Bağ-Kur ve işçi emeklilerinin de olduğunu vugulayan Öz, yapılan düzenlemelerle emeklilerin onurlarının kırıldığını kaydetti. Öz sözlerini şöyle sürdürdü:
"Uygulamadan dolayı 6 milyon emekli ikinci sınıf vatandaş durumuna düşürüldü. Davanın esası emekli maaşlarındaki 13 farklı düzenleme. Her gelen hükümet bir şey çıkarmış, en büyük darbede 1999’da çıkartılan 4447 Sayılı yasadan kaynaklanıyor. Anayasa Mahkemesi’ne görüş soruldu. Biz davanın Anayasa Mahkemesi’ne götürülmesini istedik. Hakim, Anayasa Mahkemesi’ne soralım dedi. Anayasa Mahkemesi’ne soruldu. Bu duruşmada Anayasa Mahkemesi'nden 'görüşme uygundur' yanıtı geldi. Onun üzerine dosyanın hazırlanarak, Anayasa Mahkamesi’ne götürülmesine karar verildi. 30 Haziran’da bir karar daha var. Benim aylığım 2000 yılından itibaren her ay 300 TL eksik ödenmiş. Bilirkişi raporunda bu var. 30 Haziran Atatürk’ün emekli olduğu gündür. Biz onu Emekliler Günü olarak Türkiye çapında kutluyoruz. Sonraki davanın da o güne gelmesi bir tesadüf. 30 Haziran’da birey olarak 20-25 bin liralık dava kazanmış olacağım. Anayasa Mahkemesi kararı onayladığı zaman benim 20-25 bin liralık fark bütün emeklilere şamil olacaktır. Tek tek dava açmalarına gerek kalmayacak."
Önceki gün gerçekleştirilen duruşmada, "Davacının talebi doğrultusunda ve uygulanan kanun hükümlerinin kanun önünde eşitlik aykırı olduğu anlaşıldığından dosyanın gerekçesi yazılmak suretiyle Anayasa Mahkemesi'ne gönderilmesine, Anayasa Mahkemesi'nden verilecek karar sonra dosya hakkında karar verilmesine" hükmedildiği açıklandı.

-ÖZ'ÜN TÜRKİYE EMEKLİLER DERNEĞİ'NİN ÜYE YAPMA VE KESİNTİLERİYLE İLGİLİ DAVA DA DEVAM EDİYOR-

Öz, Türkiye İşçi Emeklileri Derneği'nin emeklilerin haberi olmadan derneğe üye yaparak kesinti yaptığını savunarak, bu kesintilerin yasadışı olması nedeniyle 2007 yılında da Danıştay'a dava açtıklarını söyledi. Öz, emeklilerin haberi olmadan üye yapılmasının yasadışı olduğunu belirterek, "Önceki dönemlerde SSK ve Türkiye İşçi Emeklileri Derneği işbirliği yaparak, sağlık karnelerinden kaynaklanan bir üye çoğunluğu var. Bunlarında yüzde 90'ı sahtedir."(ANKA)