Silivri 2. Asliye Ceza Mahkemesindeki duruşmada, tutuksuz 119 sanığın çoğu ile İP'li sanıkların avukatları hazır bulundu.

Devam eden duruşmada kimlik tespiti yapıldığı sırada sanıklara duruşma salonunda yaşanan olayın görüntüleri tek tek izlettirilerek, slogan atanlar arasında yer alıp almadıkları soruluyor.

Silivri Cumhuriyet Savcısı Orhan Biçicioğlu tarafından hazırlanan iddianamede, Ergenekon davalarına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi Heyeti Başkanı Köksal Şengün, üye hakimler Hasan Hüseyin Özese ve Sedat Sami Haşıloğlu ile davaya giren İstanbul Cumhuriyet savcıları Mehmet Ali Pekgüzel ve Nihat Taşkın ''müşteki'' olarak yer alıyor.

İddianamede, birinci Ergenekon davasının 149. duruşmasının görüldüğü 7 Hazirandaki oturumunda, izleyici olarak bulunan, çoğunluğu İP üyesi 119 kişinin, ''Kahrolsun Amerikan emperyalizmi'', ''Perinçek çıkacak, hesap soracak'', ''Haklıyız kazanacağız, güçlüyüz kazanacağız, direne direne kazanacağız'' şeklinde slogan attıkları belirtiliyor.
Sanıkların, bu şekilde duruşma düzenini bozarak mahkeme heyetinin yargı faaliyetinin yürütülmesine engel oldukları, savcı ve hakim olarak görev yapan müştekilere hitaben ''Hainler'' dedikleri öne sürülen iddianamede, sanıkların tek eylemle birden fazla müştekiye zincirleme olarak, yerine getirdikleri kamu görevi nedeniyle hakaret ettikleri kaydediliyor.

İddianamede, deliller arasında duruşma tutanakları ve sanıkların beyanlarının yer aldığı anlatılarak, 119 kişinin ''kamu kurumunun faaliyetlerinin engellenmesi'' ve ''memura görevinden dolayı hakaret etmek'' suçlarından 2 yıl 2 ay ila 5 yıl 4 ay arasında hapisle cezalandırılması isteniyor.

Bu arada, Silivri Adalet Sarayı önünde toplanan bir grup partili adına basın açıklaması yapan İP Genel Başkan Yardımcısı Erkan Önsel, 119 kişinin, 7 Haziran tarihindeki duruşma sırasında avukat Mehmet Cengiz'in tutuklanmasına tepki gösteren avukatların duruşma salonunu terk etmesinin ardından slogan attıkları gerekçesiyle yargılandıklarını söyledi.

Avukat Mehmet Cengiz'in tutuklanmasına diğer İP'li sanıkların avukatlarından Hasan Basri Özbey'in duruşma sırasında söz alarak, ''burada bir tiyatro oynanmaktadır biz burada figüran olmayacağız'' dedikten sonra cübbesini çıkarttığını ve bu duruma salondaki diğer avukatların da destek verdiğini hatırlatan Önsel, o esnada Ergenekon davasında yapılan büyük haksızlıklarla ilgili 119 yurtseverin ayağa kalkıp bu yapılan uygulamayı protesto ettiğini kaydetti.

Gruptakiler açıklamanın ardından sloganlar atarak olaysız bir şekilde dağıldı.


AA