ÇOCUĞA cinsel istismar suçunun cezasını yaşlarına göre ve kademeli düzenleyerek cezasını artıran maddenin de yer aldığı yeni yargı paketi dün yürürlüğe girdi.

Geçici 1. maddesindeki erken yaşta evliliklere ilişkin tartışmalı düzenleme çıkarılıp 24 Kasım’da kabul edilen ve 12 yaşından küçüğe tecavüze en az 18 yıl hapis cezası getiren yasal düzenleme, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın onayının ardından dünkü Resmi Gazete’de yayımlandı.

Anayasa Mahkemesi (AYM), 15 yaşından küçüğe tecavüzde kademesiz en az 16 yıl hapis cezası verilmesini düzenleyen TCK’nın 103/2. fıkrasını geçen yıl iptal edip, yeni yasal düzenleme için 1 yıl süre vermişti. AYM’nin iptal kararı, 11 Aralık’ta yürürlüğe girecekti. Mahkemeler, iptali ve yeni yasal düzenleme gerektiğini gerekçe göstererek, çocuğa tecavüz davalarını bekletiyordu.

BOŞLUK TEHLİKESİ KALMADI 
AYM’nin iptal kararının yürürlüğe girmesine tam 8 gün kala, dün yeni yargı paketi yürürlüğe sokuldu. Ceza indirimi ve mağdurla evlenmde cezasızlık yolu açılmadığı için bu yasayı bekleyen ve bazıları imam nikâhıyla evli sanıklara tahliye yolu açılmadı. Yasal boşluk tehlikesi de ortadan kalktı. Mahkemelerin, “Yeni yasal düzenleme yapılacak” diye beklettikleri tecavüz davaları, suç tarihine göre lehlerine olan TCK’nın eski 103. maddesi hükümlerine göre karara bağlanacak. Tecavüz suçunun yeni sanıklarına ise yeni TCK 103’teki kademeli-ağırlaştırılmış ceza modeli uygulanarak ceza verilecek.

İLGİLİ CEZALAR YÜKSELDİ
Yeni mevzuata göre, 18 yaşından küçükler “çocuk” kabul ediliyor. Mevcut TCK’nın 103/1 maddesindeki, “Çocuğu cinsel yönden istismar eden kişi, sekiz yıldan on beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Cinsel istismarın sarkıntılık düzeyinde kalması halinde üç yıldan sekiz yıla kadar hapis cezası verilir” hükümleri aynen korunuyor. Buna göre, 12-18 yaş arasındaki küçüklerin cinsel istismarı suçunda 8-15 yıl, sarkıntılıkta 3-8 yıl hapis cezası aynı kaldı. Ancak, cinsel istismar mağdurunun 12 yaşından küçük olması durumunda sarkıntılık suçunun alt sınırı 3 yıldan 5 yıla, tasaddi suçunun alt sınırı 8 yıldan 10 yıla, nitelikli cinsel istismar (tecavüz) suçunun altı sınırı 16 yıldan 18 yıla çıkarıldı.

DİĞER İLGİNÇ YENİLİKLER
Resmİ Gazete’de yayımlanan yeni yargı paketiyle gelen diğer bazı maddeler şöyle:

GÜBRE BOMBAYA CEZA: Patlayıcı maddelerin yapımında kullanılan malzemelerin izinsiz olarak bulundurulması veya kabul edilmesi suç olarak düzenlendi. Cezasının alt sınırı 3 yıldan 4 yıla çıkarılırken, suçun örgüt faaliyeti kapsamında işlenmesi halinde yarı oranı yerine bir kat artırım yapılacak.

MAKAS ATANA CEZA: TCK’nın 179. maddesinde yapılan değişiklikle trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçunun cezasının alt sınırı 1 aydan 3 aya çıkarıldı.

FUHUŞ REKLAMINA CEZA: Fuhuşun reklamını yapmak amacıyla hazırlanmış görüntü, yazı ve sözleri içeren ürünleri verme, dağıtma veya yayma eylemleri de suç kapsamına alındı.

ŞORTLUYA TEKME DÜZENLEMESİ: Vücut dokunulmazlığına karşı işlenen suçlarda tutuklama yasağı uygulanmayacak.

NİTELİKLİ DOLANDIRICIYA TELEKULAK: İletişimin tespiti, dinlenmesi ve kayda alınması tedbiri organ veya doku ticareti, nitelikli dolandırıcılık, tefecilik ve suç işlemek amacıyla silahlı örgüt kurma suçlarında da uygulanabilecek.Gizli soruşturmacı görevlendirilmesi tedbiri bireysel işlenen uyuşturucu madde ticareti suçunda da uygulanabilecek

DARBE DURUŞMALARI BAŞKA YERDE YAPILACAK: Duruşmanın başlangıcında iddianamenin okunması yerine isnada konu eylemler, deliller ve hukuki nitelendirmenin anlatılmasıyla yetinilecek. CMK’nın 19. maddesinde yapılan değişiklikle duruşmalar il sınırları içinde başka bir yerde yapılabilecek.

UZLAŞMANIN KAPSAMI GENİŞLEDİ: Cezada alternatif çözüm yolları konusunda yeni düzenleme getirildi. Ön ödemenin kapsamı genişletildi ve uygulanabilen suçların sınırı “3 ay”dan, “6 ay”a çıkarıldı. Uzlaşma kapsamındaki suçlar da genişletilirken, uzlaşmanın uygulanacağı suçlar arasına tehdit, hırsızlık ve dolandırıcılık suçları da eklendi. Suça sürüklenen çocuklar için lehe düzenleme getirilerek, üst sınırı 3 yılı geçmeyen hapis veya adlî para cezasını gerektiren suçlarda uzlaştırılma girişiminde bulunulacağı düzenlendi.


Haber:Oya ARMUTÇU / Hürriyet