Niğde Ağır Ceza Mahkemesi, sanıkların yargılanmasına 9 Şubat'ta başlandığı davayla ilgili duruşma öncesi İl Emniyet Müdürlüğü'ne 29 Ocak'ta gönderdiği raporla duruşmada güvenlik tedbirlerinin alınacağını sorulmuştu. Emniyet, adliye binasının yetersiz olduğundan olası bir olayda şüphelilerin adliyeden tahliyesinde güvenlik zafiyeti yaşanabileceği gerekçeleri gösterip duruşmanın Niğde'de yapılması durumunda hem şüphelilerin, hem de kamu güvenliğinin zarar görebileceği görüşünde bulunmuştu.

Emniyetin yazısını dikkate alan Niğde Ağır Ceza Mahkemesi, davanın başka bir ile nakledilmesini uygun gördü. Bunun üzerine dosya Niğde Cumhuriyet Başsavcılığı'nca Adalet Bakanlığı'na gönderildi. Bakanlıktan karar beklenirken davanın ilk duruşması 9 Şubat'ta görüldü.
Duruşma gününde emniyetin beklentisinin aksine adliye önünde herhangi bir protesto gösterisi ve eylem olmazken, vatandaşlar da ilgi göstermedi. Duruşmaya ise teröristlerin şehit ettiği Jandarma Astsubay Üstçavuş Adil Kozanoğlu'nun babası Duran Kozanoğlu ile yeğenleri ve olayda yaralanan askerler katıldı.

Mahkemenin talebini görüşen Adalet Bakanlığı, nakil isteğini reddedip davanın olayın gerçekleştiği yer olan Niğde'de görülmesine karar verdi. Bakanlığın bu kararı Niğde Ağır Ceza Mahkemesi'ne de ulaştı. Karar nedeniyle ilk duruşmada davayı 5 Mart'a erteleyen mahkeme, yine aynı tarihte davaya bakmaya devam edecek.

Öte yandan, mahkemenin talebi üzerine Niğde Barosu'nun tutuklu IŞİD üyesi sanıklar Benjamin Xu, Çendrim Ramadani ile Muhammed Zakiri'ye yasa gereğince avukat görevlendirilmesi yapıldığı belirtildi.

Soruşturma sonunda hazırlanan iddianamede, Ankara Yüksek Güvenlikli F Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutuklu bulunan Benjamin Xu, Çendrim Ramadani ile Muhammed Bakiri'nin 'anayasayı ihlal, 6136 sayılı yasaya muhalefet, yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kasten öldürme, yakalanmamak amacıyla kasten öldürme, yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kasten öldürmeye teşebbüs, patlayıcı madde bulundurmak, nitelikli yağma ve kasten yaralama' suçlarından 3'er kez ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası isteniyor.

İddianamede, saldırıyı gerçekleştirilen 3 teröristin yaklaşık 10 ay kaldıkları Suriye'de ki IŞİD kampından Türkiye'ye geldikleri, Türkiye'ye geçiren kişinin de Hatay'ın Reyhanlı İlçesi'nde 53 kişinin yaşamını yitirdiği patlamayla ilgili görülen davada adı geçen Heysem Topalca olduğu kaydedildi. İddianamede ayrıca 3 teröristin yanı sıra Heysem Topalca ile İsmayılov Qosqar silahlı terör örgütüne üye olmak, tutuklu Fuad Mövsümöv silahlı terör örgütüne üye olmak ve resmi belgede sahtecilik suçlarından, Türk uyruklu M.A, K.Ö, H.Y, K.Y. ve A.Y. ise bilerek ve isteyerek örgüte yardım etmekle suçlanıyor.