Ergenekon davasının 275. duruşmasında ilginç gelişmeler yaşandı. Avukat yoklaması sırasında İlker Başbuğ'un avukatı İlkay Sezer eski Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner'in hazır bulunduğunu ve tanık olarak dinlenilmesini talep etti.

Ayrıca Sevgi Erenol'un avukatı Vural Ergül, Kanada'da bulunan Tuncay Güney'in Skype bağlantısı yapılması suretiyle hazır bulunduğunu ifade ederek Güney'in tanık olarak dinlenilmesini talep etti.

Bugün Silivri'de savcının mütalaasını vermesi bekleniyordu. Ancak Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese ise bugünkü oturumda sadece mahkemeye gelen cevabi yazıların okunacağını ve tanık dinleme taleplerini alacaklarını açıkladı.

Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, CHP milletvekilleri Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal ile emekli Tuğgeneral Veli Küçük'ün de aralarında bulunduğu 67'si tutuklu 275 sanıklı ''Ergenekon'' davasının 275. duruşması başladı. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nce, Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde oluşturulan salonda görülen duruşmaya Emekli Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, CHP Zonguldak Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Haberal, gazeteci Tuncay Özkan ve emekli orgeneraller Hurşit Tolon ve Hasan Iğsız'ın da aralarında bulunduğu 38 tutuklu sanık katıldı.
 
“10 DAKİKALIK YOLU 3 SAATTE GELDİK”
Duruşmada CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal, eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ ve Tuncay Özkan’ında aralarında bulunduğu 52 tutuklu sanık hazır bulundu. Duruşmanın başlamasından önce salonda bulunan CHP milletvekilleri ile jandarma görevlileri arasında zaman zaman tartışmalar yaşandı. Duruşma öncesinde avukatlar bölümüne oturmak isteyen CHP Milletvekili Umut Oran ile jandarma görevlileri tartıştı. Oran, uzun uğraşlar sonucunda avukatlar bölümüne oturdu.Tartışma sırasında Oran jandarma görevlilerine “ 10 dakikalık yolu 3 saatte geldik. Neden o tarafa geçemiyoruz. Mültecimiyiz biz” dedi.

“4. YARGI PAKETİNDEN 5. YARGI PAKETİ ÇIKACAK”
Sanıklar salona girerken bazı izleyiciler sanıkları alkışlarken bazı izleyiciler ise alkış yapmayın salondan atılırız diyerek alkışlamanın yapılmamasını istediler. Sanıklardan İlker Başbuğ, Mehmet Haberal, Mustafa Balbay ile Tuncay Özkan içeri girdiğinde bütün izleyiciler ayağa kalktı. Alkışlarla karşılanan sanıklar izleyicileri el sallayarak selamladı. Duruşmanın başlamasından önce sanık Tuncay Özkan seyircilere dönerek, “Vicdanın sembolü oldunuz. Vicdanı bu vicdansızlara öğretin. Yedi düvele öğrettiniz bunlara da öğretin.”dedi. Mustafa Balbay ise, “4. yargı paketinde neyin çıkacağını biliyorum. 5. Yargı paketi çıkacak. Hukuku matruşkaya çevirdiler. İnanmayın” diye seyircilere bağırdı.

Daha sonra heyet duruşma salonuna geldi. Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese, seyircileri ‘sessiz olmaları’ konusunda uyardı. Başkan Özese, davaya gelen yazılarla ilgili taraflara bugün söz verileceğini söyledi. Sanık avukatları yoklaması sırasında İlker Başbuğ'un avukatı İlkay Sezer, Genelkurmay eski Başkanı Işık Koşaner, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Metin Ataç, eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Aydoğan Babaoğlu ve eski Jandarma Genel Komutanı emekli Orgeneral Atilla Işık'ın duruşmada hazır olduklarını, tanık olarak dinlenmelerini istedi. Bu dört komutanda Temmuz 2011’de görevlerinden istifa etmişti. Ayrıca Sevgi Erenol'un avukatı Vural Ergül, Kanada'da bulunan Tuncay Güney'in Skype bağlantısı yapılması suretiyle hazır bulunduğunu ifade ederek Güney'in tanık olarak dinlenilmesini talep etti.



Haber: FATİH YAĞMUR