İrtica ile Mücadele Eylem Planı" davasında tutuklu sanık Serdar Öztürk'ün avukatı Hasan Gürbüz'ün 3 üye hakimi ret talebi, kabul edilmedi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde Kurmay Albay Dursun Çiçek'in de aralarında olduğu 7 sanıklı davanın ilk gününde avukatlar, Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki Başsavcı İlhan Cihaner davasının birleştirilmesine itiraz etmiş, birleştirme kararından dönülmesini isteyen avukatların bu talebi de reddedilmişti.

İLK DURUŞMADA NELER OLDU?

Bunun üzerine ilk duruşmada söz alan tutuklu sanıklardan Avukat Serdar Öztürk'ün avukatı Hasan Gürbüz, mahkemenin tarafsızlığını koruyamayacağının ortaya çıktığını belirterek, “Yargıtay’ın fotokopi üzerinden karar vermekle eleştirenler birleştirme kararında Yargıtay'daki dosyayı görmeden pek çok yorum yapmışlardır. Yargıtay'daki tahliyelere ilişkin de pek çok yorum yapmışlardır. Buradan çıkan anlam şudur: Bu dosya bizde olsaydı, tahliye etmezdik" diye konuştu. Bu dosyadaki sanıkların birbirlerini tanımadığına vurgu yapan Gürbüz, “Gerekçelerde 'Çiçek ve arkadaşları' cümlesi ile sanki hepsi suçlu ilan edilmiştir. Mahkeme bu durumda ihsas-ı rey yapmıştır. Bu nedenle üye hakimler Hasan Hüseyin Özese, Sedat Sami Haşıloğlu ve Hüsnü Çalmuk'un reddi talebinde bulunuyoruz" dedi.

DURUŞMA KARAR İÇİN ERTELENDİ

Mahkeme Başkanı Köksal Şengün, reddi hakim talebinin CMK'ya göre değerlendirilmesi için kendi içlerinde oluşturacakları bir heyet tarafından incelenmesine karar verdiklerini açıkladı. Başkan Şengün, bu karar belli oluncaya kadar duruşmanın ertelenmesine, duruşma tarihinin taraflara daha sonra bildirilmesine de hükmetti.

KARAR OYBİRLİĞİ İLE ALINDI

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki ikinci heyet bu talebi değerlendirdi. Mahkeme, Avukat Hasan Gürbüz'ün talebini oy birliği ile reddetti. Bunun üzerine “İrtica ile Mücadele Eylem Planı" davasının görüldüğü İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi duruşmaya yarın devam edecek. Duruşma saat 09.00'da başlayacak. (dha)