İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Ergenekon davasının 115'inci duruşmasına, tutuklu sanıklardan eski Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Haberal, emekli Tuğgeneral Levent Ersöz, İbrahim Özcan, Ersin Gönenci ve Fatma Cengiz katılmadı.

Eski İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu, Özel Harekat Dairesi Başkan vekili İbrahim Şahin ile gazeteciler Tuncay Özkan ve Mustafa Balbay'ın da aralarında bulunduğu tutuklu 20 sanık duruşmada yer aldı. Bu davanın tutuksuz sanığı olan ancak Oda TV soruşturması kapsamında tutuklanan Yalçın Küçük ile tutuksuz sanıklar Mahir Akkar ile Muhterem Bağcı da duruşmada hazır bulundu.

Kimlik yoklamasının ardından Mahkeme Heyeti Başkanı Köksal Şengün, geçen hafta 1 Nisan 2011 tarihli duruşmada sanıklar ile avukatlar tarafından mahkemeye sunulan talep dilekçeleri ile ilgili karar verildiğini açıkladı. Başkan Şengün, daha önceki tarihlerde yapılan taleplere ilişkin ayrıca ikinci bir ara karar verildiğini kaydetti.

Başkan Şengün, daha sonra da mahkemeye ulaşan cevabi yazıları okudu. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan Albay Rıdvan Özden'in 1995 yılında şehit edilmesi olayına ilişkin evraklar ile sanıklardan Arif Doğan hakkındaki hazırlık evrakının bir örneğinin mahkemeye ulaştığı açıklandı. Ayrıca davanın tutuksuz sanıklarından Engin Aydın'ın, yargılama sürecinde öldüğüne ilişkin ölüm ve nüfus kaydı da mahkeme dosyasına ulaştı. Daha sonra da sanıklar ile avukatların taleplerinin alınmasına başlandı.

Öte yandan Albay Dursun Çiçek ile Kırmızı Bülten ile aranan Bedrettin Dalan'ın da sanıkları arasında yer aldığı "İrtica ile mücadele eylem planı" davası dosyasının aslı, 10 ay aradan sonra Yargıtay Ceza Genel Kurulu'ndan mahkemeye geri gönderildi.

Daha önce Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi, Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner'in, "Ergenekon terör örgütüne üye olma" iddiasıyla yargılandığı dava ile İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmekte olan Ergenekon davası arasında fiili ve hukuki irtibat bulunduğu gerekçesiyle birleştirme kararı vermişti. Bu kararın ardından Yargıtay 11. Ceza Dairesi, Cihaner'in Başsavcı olması nedeni ile davasının Yargıtay'da görülebileceğine karar verdi. Aradaki uyuşmazlık nedeni ile birleştirilmesi istenilen her iki dava dosyası da 2010 Mayıs ayında Yargıtay Ceza Genel Kurulu'na göndermişti.

Yargıtay Ceza Genel Kurulu, Cihaner'in Erzurum'da görülen davası ile Yargıtay 11'inci Ceza Dairesinde "görevi kötüye kullanma" ve "evrakta sahtecilik" iddiasıyla yargılandığı davanın birleştirilmesine ve yargılamanın da Yargıtay'da olmasına karar vermişti. Genel Kurulun mahkemeye ulaşan gerekçeli kararında, iki davanın birleştirilmesiyle ilgili somut sebeplerin ortaya konulamadığı bildirildi. Kararın fotokopi üzerinden verildiğini belirten 6 üye, "Bu karar, Yargıtay'ın içtihatlarına ve 11'inci Ceza Dairesi'nın kararlarına aykırıdır. Birleştirme kararı yok hükmündedir." açıklaması ile verilen karara muhalefet ettiklerini açıkladı. Dosyanın 10 ayı aşkın süredir Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nda olması nedeni ile İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmalarda sanık ifadelerinin de tamamlanmış olması nedeniyle her duruşmada talep alınması ile yetiniliyordu.



(CİHAN)