''Çağımızda Hukuk ve Toplum dergisi''nde yayımlanan bir yazıdan dolayı haklarında ''terör örgütü propagandası yapmak'' suçundan dava açılan yazar İsmail Beşikçi ile derginin Yazı İşleri Müdürü avukat Zeycan Balcı Şimşek'in yargılanmasına başlandı.

İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuksuz yargılanan Beşikçi ile Şimşek katıldı. Duruşmada, söz konusu dergiyi yayımlayan Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İstanbul Şubesine üye yaklaşık 40 avukat da hazır bulundu.

Kimlik tespiti sırasında sabıkası olup olmadığı sorulan Beşikçi, ''Sabıkalı oluğumu sanıyorum ama ne kadar sabıkam var bilemiyorum'' yanıtını verdi. Bu sözleri salondaki izleyiciler arasında gülüşmelere yol açan Beşikçi, yazar olduğunu belirterek, bir kazancı olmadığını söyledi.

İddianamede ''Zaman aşımı süresi dolabileceği için Beşikçi'nin ifadesini alma gereği hissedilmemiştir'' şeklinde bir bölüm olduğunu ifade eden Beşikçi, iddianamenin kendisine tebliğ edildiği 15 Haziranda bir gazetede kaçak Uzanlar hakkında dosyanın zaman aşımı nedeniyle kapatıldığı şeklinde haber yer aldığını hatırlattı.

Beşikçi, ''Yolsuzlukla anılan, devlete zarar veren, ziyana sokan Uzanlar'da zaman aşımı akla geliyor. Devlet, yargı organları bu konuda duyarlı değil. Düşün hayatı söz konusu olduğunda duyarlılık var'' dedi.

Terörle Mücadele Yasası'nın 8. maddesinin 2003 yılında yürürlükten kaldırıldığını, ancak düşünce açıklaması olan yazısına dava açılmasının bu yasanın hala uygulandığı anlamına geldiğini belirten Beşikçi, ''Dergide yer alan yazı, Kürt sorununun ne olduğu, sorunun içeriği, düşünce açıklaması, siyasal hayatın bir eleştirisidir'' diye konuştu.

Savcılığın bu tür yazılara dava açmasının bu tür eleştirileri durdurmak anlamına geldiğini ifade eden Beşikçi, Türk düşünce hayatının Kürt sorunuyla ilgilenmek zorunda olduğunu, bu sorun hakkında savcıların değil, yazarların, üniversitelerin, basın ve yayın organlarının konuşması gerektiğini vurguladı.

Diğer sanık avukat Şimşek de Filistin'de yaşanan baskılara ilişkin yazılara bir soruşturma açılmazken Kürtler ile ilgili yazıya ilişkin dava açılmasının çifte standart olduğunu savundu.

Yazının bütünlüğüne bakıldığında terör örgütü propagandası yapılmadığının açıkça görüneceğini ifade eden Şimşek, ''İddianamede söz konusu yazının şiddete teşvik ettiği ifade edilmiştir. Ancak o dönem ülkede demokratik açılım vardı ve çözüm önerilerine yönelik herkes tarafından makaleler yazılmaktaydı. Bu konuda herkes konuşmuştu, biz de konuştuk. Bilimsel ve sosyolojik bir makale ile konuştuk. Kürtler'in varlığı ve toplumsal çıkmazın kaleme alındığı bir yazıydı. Davanın açıldığı tarih çatışmaların başladığı tarihtir. Çatışma olmasaydı bu dava da açılmayacaktı diye düşünüyorum. Beşikçi tarafından kaleme alınan makalenin ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerekir. Beraatımı talep ediyorum'' dedi.

Avukat Levent Kanat da Beşikçi'nin akademisyen ve yazar olduğunu, 30'a yakın kitap ve çok sayıda makale yazdığını belirterek, ''Müvekkilim düşüncelerini açıkladığından dolayı 17 yılını cezaevinde geçirmiştir'' diye konuştu.

Duruşmada savunmalarını yapan bazı avukatlar da Beşikçi'nin yazısının ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Duruşma, savcının esas hakkındaki görüşünü hazırlaması amacıyla ertelendi.

DURUŞMA SONRASI AÇIKLAMA
Duruşmanın ardından yapılan basın açıklaması yapan ÇHD İstanbul Şube Başkanı Taylan Tanay, ''Her şehide bir DTP'li öldürülsün'' başlıklı yazının ardından başlatılan soruşturmanın takipsizlikle sonuçlandığını belirterek, Beşikçi'nin ifadesi dahi alınmadan dava açılmasını eleştirdi.

Tanay, Beşikçi ve Şimşek'in yanında olduklarını ve sözlerinin arkasında durduklarının ifade etti.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, Çağdaş Hukukçular Derneği İstanbul Şubesinin yayın organı olan Çağımızda Hukuk ve Toplum dergisinde ''Ulusların Kendi Geleceğini Tayin Hakkı ve Kürtler'' başlıklı yazı nedeniyle Beşikçi ve Şimşek'in Terörle Mücadele Yasası'nın 7. maddesinin 2. bendi uyarınca ''terör örgütünün propagandasını yapmak'' suçundan 2 ile 7,5'ar yıl arasında hapisle cezalandırılmaları isteniyor.



AA