Baro ve üyeler adına hazırlanan suç duyurusu dilekçesini İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına sunduktan sonra adliye önünde basın açıklaması yapan Baro Başkanı Ümit Kocasakal, ''üniversite öğrencilerinin gerçekleştirdiği eylemlere karşı siyasal iktidarın tahammülsüz ve ceberut tavrının giderek artan bir çizgi izlediğini'' öne sürdü.

Geçen yıl üniversite bünyesinde salt pankart açtıkları için 15 ay hapis cezasına mahkum edilen öğrenciler bulunduğunu öne süren Kocasakal, ''Öğrencilerin bu mahkumiyetiyle başlatılan sindirme ve korkutma programları, bir süre sonra örnekleri ancak polis devletinde ya da sivil dikta rejimlerinde görülebilecek, orantısız güç kullanımına dönüşmüştür'' dedi.

Polisin şiddet kullanmaktan öteye vardırdığı ve her biri Türk Ceza Kanunu gereğince suç teşkil eden uygulamaların da sorunun başka boyutu olduğunu ifade eden Kocasakal, ''Eylem için gelen gençlerin henüz hiçbir davranışları ya da hazırlık hareketleri bile olmadan hürriyetleri tehdit edilebilmekte, kasten yaralama fiili, güvenlik adı altında görev olarak nitelendirilmektedir'' diye konuştu.

Kocasakal, bu kapsamda 4 Aralık'ta İstanbul'da öğrencilere yönelik gerçekleştirilen müdahalede orantısız güç kullanıldığı, kişilerin hürriyetinden yoksun bırakıldığı iddiasıyla ilgililer hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunduklarını ifade etti.

İstanbul'da hukuk alanında sivil toplum örgütleri ve öğrencilerin vekilliğini meslektaşlarıyla birlikte üstlendiklerini söyleyen Kocasakal, soruşturmanın kısa sürede tamamlanarak kamu davası açılmasını istediklerini sözlerine ekledi.



AA