Ocak ayında çıkan "Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımlarında toplu iş sözleşmesinden kaynaklanan fiyat farkının ödenmesine dair yönetmelik" kamu kurumlarının, belediyelerin taşeron şirketlere toplu iş sözleşmesinden kaynaklanan farklarını karşılama olanağı tanıdı. Bu yasadan sonra kamu kurumları ve belediyelerde çalışan taşeron şirketlerde sendikalar örgütlenmeye başladı. Büyükşehir Belediyesi’nin personel yükünü taşıyan İZELMAN A.Ş. de bu yasadan yararlanmak ilginç bir yöntem izledi. Daha önce sözleme farklarını sermaye artışlarıyla karşılayan İZELMAN A.Ş. bu farkı belediyeden yeni uygulamayla alabilmek için DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası’nın işletme bazında aldığı sözleşme yetkisine itiraz etti. İşyeri bazında yetki alınması gerektiği iddiasıyla mahkemeye başvurdu. İzmir 5. İş Mahkemesi de yetkiyi iptal kararı verdi. Çalışma Bakanlığı ve sendika karara itiraz etti. Yetki davası nedeniyle 1 Ocak’tan itibaren geçerli olacak İZELMAN toplu iş sözleşmesi görüşmeleri de başlamadı. Maaşlara yapılacak zammın yanısıra verilecek ikramiyeler için de ortada toplu iş sözleşmesi olmadığı için sıkıntı doğdu.

İzelman işçileri için sevindirici haber Yargıtay’dan geldi. Yargıtay sendikayı haklı buldu. İzmir 5. İş Mahkemesi’nin kararını bozdu. Sözleşmenin işletme bazında tek sözleşme imzalanması yönünde karar verdi. DİSK Genel-İş Sendikası 1 ve 3 No’lu şubeleri toplu sözleşme için hazırlıklara başladı. DİSK Genel-İş 3 No’lu Şube Başkanı Güral Doğan "Tüm İZELMAN ailesinin gözü aydın. İnanarak başardık. Özellikle geçmiş dönemde de davaları kazanarak ve mücadele ederek bugünlere geldik. 7 bin çalışan ve ailelerini yakından ilgilendiren bir gelişmeydi. AKP’nin anti demokratik yasaları karşısında İşçi sınıfının tarihinde çığır açacak bir karardır. On beş yıldır yaptığımız toplu sözleşmelerde işverenimiz İZELMAN şirketi idi. Torba yasadaki son düzenleme ve ardından çıkan kararnamenin doğru olmadığını belirterek itiraz etmiş ve davamızı açmıştık. Ne kadar haklı olduğumuzu bir kez daha görmüş olduk. Geçen dönem bizi Yüksek Hakem Kurulu’na gönderenlere karşı nasıl açtığımız davayı kazandık ve hukuk mücadelesinden zaferlere ayrıldıysak bugün bunu bir kez daha yaşıyoruz. Karar Türkiye’de bir ilktir. Verdiğimiz bu mücadelenin emsali yoktur. Nihai bir karar verildi ve taleplerimiz doğru olduğunu Yargıtay da onamış oldu. Bundan sonra Genel-İş Sendikası şubeleri olarak yaklaşık 7 bine yakın üyemizin ekonomik ve demokratik haklarını savunmak için her türlü mücadeleyi vermeye ve toplu sözleşme hazırlığımıza önümüzdeki günlerde başlayacağımızı duyuruyoruz, Toplu sözleşmemizin yüzde 98’i hazır durumda" dedi.

DİSK Genel-İş Sendikası 1 No’lu Şube Başkanı Engin Topal ise, "Artık mahkeme kesin kararını söyledi. Kararın taraflara resmen ulaşması ile birlikte görüşmelere başlayacağız. Mahkemeden çıkan bu sonucun resmen işleme konması ile birlikte Eylül ayı içerisinde toplu sözleşme görüşmelerine başlayacağımızı ümit ediyoruz. Yeniden dava açılmayacak dolayısı ile bu karar kesindir" dedi