HDP, geçen 23 Mayıs'ta yaptığı İzmir mitinginde Ege'nin iki yakasının kardeşliğine vurgu yapmak amacıyla Yunanistan'ın iktidarda bulunan partisi Syriza'nın yöneticilerini davet etti. Alsancak Gündoğdu Meydanı'nda yapılan mitingte Eş Genel Başkan Selahattin Demirtaş'tan önce Syriza Partisi Merkez Komite Üyesi ve Dış İlişkiler Genel Başkan Yardımcısı Yiannis Bournous konuşarak, iki ülke arasındaki barış ve kardeşliğe dikkat çekti.

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı Memur Suçları Soruşturma Bürosu, 2 bin 911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na göre 'yabancıların toplantı ve gösteri yürüyüşlerinde topluluğa hitap etmeleri için toplantının yapıldığı yerin en büyük mülki idare amirine 48 saat önceden bildirimde bulunulması gerekir' maddesine aykırı davrandığı gerekçesiyle HDP İzmir Eş İl Başkanı Cavit Uğur hakkında soruşturma başlattı. Uğur, İzmir Emniyeti Güvenlik Şube Müdürlüğü Toplumsal Olaylar Büro Amirliği'ne çağırıldı. Uğur, bugün (salı) İzmir Emniyet Müdürlüğü'ne giderek, ifadesini savcılıkta vereceğini belirtti. DHA muhabirine bilgi veren Cavit Uğur, HDP mitinginin yasadışı kabul edildiğini belirterek, şunları söyledi:

"Mitingten önce düzenleme komitesi olarak İzmir Valiliği'ni ve İzmir Emniyet Müdürlüğü'nü bilgilendirdik. Sadece Yunanistan'dan gelen konuk konuşmacıyı bildiremedik, çünkü son ana kadar kesin değildi ve doğaçlama gelişti. Ancak Valilik mitingin tamamını yasadışı kabul ediyor. Soruşturmayı da savcılık açıyor, ancak bizi muhatap almamak için ifademizi emniyete vermemizi istiyor. Amaçları bizi polis baskısı altında tutmak. Biz de bu mekanizmayı bozmak için emniyete gidip, polise değil savcıya ifade vereceğimizi söyledik. 12 Eylül artığı yasalara karşı sivil itaatsizlik geliştirip, biz bu suçu işlemeye devam edeceğiz. Yasadışı mitingin cezası üç yıl hapisten başlıyor. Mitingimiz bildirimsiz kabul ediliyor. Bu haksızlık. Biz bunun böyle olmadığını eksik bildirim olduğunu, mitingin tüm bildiriminin yerine getirildiğini belirterek, 'Bu böyle yorumlanmamalı' diye savunma yapacağız."


DHA-Elif DEMİRCİ