Adliye Konferans Salonu, özel düzenlemelerle mahkeme salonuna dönüştürülürken adliye çevresinde olağanüstü güvenlik önlemleri alındı.

İzmir Bayraklı'daki Adliye Sarayı, kentte son yıllardaki sanık, müşteki ve şikayetçi sayısıyla kentin son yıllardaki en büyük davasına ev sahipliği yapacak. 49'u muvazzaf asker 79'u tutuklu, toplam 387 sanık, 196'sı müşteki 831'i mağdur 'Gizli bilgi ve belge bulundurma' davasında 12'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargıç önüne çıkacak. İşçi Partisi ve Türkiye Gençlik Birliği (TGB) kentin çeşitli yerlerine astıkları ilanlarla, halkı duruşmaya çağırdı. Bölgede bazı caddeler araç trafiğine kapatılırken adliye çevresi ve içinde 1500 polis görevlendirildi.

Basından sorumlu Başsavcı Vekili Ali Haydar, Silivri modeli duruşma salonuna dönüştürülen Konferans Salonu'nu basına tanıttı. Yaklaşık 400 kişinin oturabileceği duruşma salonunda, sahne bölümü mahkeme heyeti ve savcı için normal duruşma salonundaki gibi kürsüye dönüştürüldü. Tutuklu sanıkların oturacağı alan metal korkuluklarla çevrilirken, tutuklu sanık avukatlarının oturacağı yerde bilgisayarların olduğu, sanıkların ifadelerinin görüntülü olarak Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi'nde (Segbis) alınacağı belirtildi. Tavanda ise, 4 dev ekran yer aldığı görüldü. Tutuklu sanıkların, duruşmaya otopark altında yapılan nezarethanelerde tutulacağı, buradan da kimsenin göremeyeceği şekilde, duruşma salonuna getirileceği, duruşmaya gelenlerin üzerlerinin tek tek aranacağı ve kimlik kontrolü yapılacağı, davayla ilgisi olmayanların ise içeriye alınmayacağı vurgulandı. Duruşmanın görüleceği ilk gün 1500 polisin görev yapacağı, Ozan Abay ve İslam Kerimov Caddeleri üzerine araç park ettirilmeyeceği, 315 klasörden oluşan davanın ilk günün de sanıkların kimlik tespitinin yapılacağı, ardından da 2 bin sayfayı geçkin iddianameyi TRT spikerlerinin okuyacağı belirtildi.

5 GÜN KESİNTİSİZ

İzmir 12'nci Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Atilla Rahman, Cumhuriyet Başsavcılığı'na, hitaben 3 sayfadan oluşan yazısında duruşmanın ne kadar süreceği ve içeriye kimlerin alınacağını duyurdu. Rahman, duruşmanın saat 09.00'da başlayacağını, iddianamenin okunması süreci tamamlanıncaya dek kesintisiz hafta içi 5 gün süreceğini, 23 Nisan'da resmi tatil olduğundan duruşmanın yapılmayacağını söyledi. Hakim Atilla Rahman, iddianamenin okunması süreci sonrasında, yargılamanın Mayıs ayı sonuna kadar cuma dışında haftada 4gün duruşmanın yapılacağını ancak, mahkeme tarafından talep ya da görülen lüzum ile bazı oturumların kapalı yapılabileceğini vurguladı.

SESLİ VEYA GÖRÜNTÜLÜ KAYIT ALINMAYACAK

Hakim Atilla Rahman, duruşmalarda adliye binası içerisinde ve duruşma başladıktan sonra duruşma salonunda her türlü sesli veya görüntülü kayıt veya nakil olanağı sağlayan aletlerin kullanılmayacağını, sosyal tesis binası ve çevresinde her türlü olumsuzluğa karşı binanın bulunduğu yer nazara alınarak gerekli güvenlik tedbirlerinde alınmaması için özen gösterileceğini belirtti. Duruşmaya 10 basın mensubunun alınacağı ve ayakta kimsenin kalmayacağı da hatırlatıldı. Ayrıca hakim, savcı ve askerler dahil adliye içinde oluşturulacak güvenlik noktasından kimsenin silahla geçmesine izin verilmeyecek.

357 SANIK YARGILANACAK

Terörle Mücadele Kanunu (TMK) 10'uncu maddesiyle görevli Savcı Zafer Kılınç'ın hazırladığı iddianamede, 88'i tutuklu 357 sanık hakkında 2 yıldan başlayan ve ömür boyu hapse varan cezalar istemiyle 12'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı. İddianamede adı geçen 831 mağdurdan, aralarında devlet memuru, asker ve MİT mensuplarının da bulunduğu çok sayıda kişinin suç örgütü tarafından fişlendiği iddia edildi. Çete lideri olduğu iddiasıyla suçlanan marina işletmecisi Bilgin Özkaynak ile Narin Korkmaz hakkında, suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, kişisel verilerin kaydedilmesi, devletin güvenliğine ilişkin belgeleri temin etmek suçlarından müebbet ve 9'ar yıl hapis cezası isteniyor. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Koramiral Veysel Kösele hakkında ise suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak, yasaklanan bilgileri temin etmek suçlamasıyla 2- 6 yıl hapis cezası istendi.