Başkan Kocaoğlu’nun yanı sıra onlarca belediye bürokratı da yüzlerce yıl hapis istemiyle bu davada yargılanıyor. İzmir Bayraklı Adliyesi’nde bugün devam edilen davanın 18’i tutuklu 130 sanığı bulunuyor.


2011 Mayıs ve Kasım aylarında düzenlenen iki operasyonun ardından 19 Ocak 2012 ‘de Özel Yetkili Savcı Birol Çengil’in hazırladığı ve 8. Ağır Ceza Mahkemesi’ne sunulan iddianamenin kabul edilmesiyle başlayan yargı sürecinde ilk duruşma Nisan ayında görülmüştü. Binlerce İzmirli adliye önünde “Adalet istiyoruz” sloganlarıyla Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve bürokratlarına destek vermişti.




22 tutukludan aralarında 2 organizasyon şirketi görevlisinin ve 2 belediye bürokratının bulunduğu 4 kişi tahliye edilmişti. Bugün görülecek duruşmada bazı tanıkların dinleneceği ve bilirkişi raporlarının değerlendirileceği öğrenilirken izinde olan Mahkeme Başkanı Cahit Kargılı yerine Kıdemli Üye Halit Uysal’ın duruşmayı yöneteceği öğrenildi.




Öte yandan duruşmaya günler kala ÖYM’lerle ilgili 3. yargı paketini açıklamadan önce Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün yaptığı açıklama da gözleri İzmir’e çevirdi. Cumhurbaşkanı Gül duyduğu rahatsızlığı İzmir Büyükşehir Belediyesi davasını örnek göstererek ifade etmişti.


TARİHİ DAVADA DAKİKA DAKİKA TÜM GELİŞMELER


17.00 Mahkeme başkanı davayı yarına erteleyerek duruşmayı bitirdi. Tahliyeler ile ilgili karar yarın verilecek.

16.30 Resul Emrah Sahan, Betül Gündüz, Mehmet Yıldız, Ilgaz Uğurluel, Kadir Doğan, Ayhan Tarkız, Süleyman Ergin dinlendi. Sabahtan bu yana toplam 22 tanık dinlenmiş oldu.

15.55 Duruşmaya kaldığı yerden devam edilmeye başlandı.

15.15 Özkan'ın beyanı sırasında bazı avukatların soru sorması ve uzaması üzerine ilginç bir durum yaşandı. En eski tutuklu sanık Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Pervin Şenel Genç söz aldı ve "Bizim için bir saniyenin bile önemi var. Betonların arasından geliyoruz. Bu kadar ayrıntıya girilmesin bize saygı gösterilsin" dedi. Bunun üzerine Mahkeme Başkanı Uysal duruşmaya ara verdi. Avukatların tanık dinletme konusunda kendi aralarında karar almasını, talep olunca tanık dinletme mecburiyetinde olduklarını ifade etti. Duruşmaya bir süre ara verildi.



15.05
Genel İs Sendikası'ndan Can Bahadır ve Büyükşehir Belediyesi Destek Hizmetleri Daire Başkanı Aysel Özkan'ın tanık ifadeleriyle duruşma devam ediyor.


"ÇETE GÖRMEDİM"



15.00
İzmir Büyükşehir Belediyesi Güvenlik Amiri Ali Kaygusuz'la devam edildi.Tanık Kaygusuz'a avukatlardan biri "İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde suç örgütü ve çete var mı" sorusunu yöneltince salonda fısıltı ve gülüşmeler oldu. Kaygusuz çete ve örgüt görmediğini söyledi.



14.45
Tanıkların dinlenmesine devam ediliyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi çalışanlarından Türkay Salgut, Hüsniye Öztürk, Gülbeyaz Çelik ve Mete Uygur dinlendi. İhalelerde tehdit, kavga gibi olaylar yaşanıp yaşanmadığı soruldu. İhale günü katta çalışan tanıklar böyle olaylara şahit olmadıklarını ve duymadıklarını anlattı.

14.30 Avukat Mahmut Yılmaz tanıkların dinlenmesini bölerek, Mahkeme heyetine yeni yürürlüğe giren 6352 sayılı kanunun dikkate alınmasını talep etti. Kamu görevlileri hakkında savcılık makamının İçişleri Bakanlığı'ndan izin alınmadan soruşturma açamayacağını önce bu izin işleminin tamamlanması gerektiğini belirtti. Mahkeme Başkanı Uysal, devam eden ve hükme bağlanmış davaları kapsamadığını söyleyerek savcıdan görüş aldı. Savcının da olumsuz görüşünü belirtmesinin ardından bu talep reddedildi.

14.15 Tanıkların dinlenmesine belediye hukuk müşaviri İlker Delikan'la başlandı.

14.10 Duruşma başladı. Mahkeme Başkanı Uysal avukatlara tüm tanıkları dinletmek yerine, "Performansınızı Tahliyeler yönelik kullanın" dedi. Bunun üzerine Avukat Zeynep Sedef Özdogan'in "Yeni yasadan sonra tahliye için çok fazla performans göstermemiz gerekmeyecek" sözleri Mahkeme Başkanı dahil gülüşmelere neden oldu.

14.00 Duruşma Salonu'nun kapısı açıldı. Ancak yine girişte arbede yaşandı.



11.55 Duruşmaya 14.00'e kadar ara verildi.

11.45 6’ncı tanık Büyükşehir Belediyesi Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı’nda görevli memur Murat Uysal dinleniyor. Uysal'a kadar; İhale Servisi'nde görevli memur Mustafa Metin Tezcan, Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı Şube Müdürlüğü memuru Erol Hanbayak ve belediye çalışanı Mustafa Ağar ve Kati Atik İsletmeler Şube Müdürlüğü Yazı İşleri görevlisi Özcan Kavak dinlendi.

10.55 Tanıkların dinlenmesine Büyükşehir Belediyesi avukatlarından Türkan Özgür ile başlandı.

10.50 Şule Han Ulusoy açık hava sineması etkinliğiyle ilgili yargılandığı davada, ihaleden anlamadığı ve üzerine atili suçları kabul etmediğini söyleyerek beraatını istedi.

10.40 Duruşmaya başlandı. Tutuksuz sanık Şule Han Ulusoy geçen celselerde dinlenmediği için ifadesi alınmak üzere çağrıldı.
Avukatlar sanığın ifadesinden önce Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayladığı yasayı anımsatarak "CMK 250. Madde mahkemenizin yetki alanından çıkartılmıştır" diyerek ifadenin tutanaktan çıkartılmasını talep etti. Mahkeme Başkanı Uysal bu ifadeyi tutanaktan çıkarttırdı.

10.30 Mahkeme üyeleri yerini aldı. Tutuklu ve tutuksuz sanıkların yoklamasına devam edildi. Dışarıda kalan tutuksuz sanıklar ve avukatlara yer açıldı. Mahkeme Başkanı Halit Uysal izleyicilerden bir bölümünün dışarı çıkmasını yer açmasını rica etti.

10.10 Başkan Aziz Kocaoğlu da eşiyle duruşma salonunda yerini aldı.

10.06 Duruşma salonun kapısı açıldı.Girişte izdiham ve arbede yaşandı.Salon tıklım dolu olduğu için bazı tutuksuz sanıklar dışarıda kaldı. İzleyicilerin bir kısmı boşaltılıyor.

10.05 Duruşma salonuna ve adliye binasına sadece avukatlar tutuklu yakınları tutuksuz bürokratlar ve basın mensupları alindi. 8. Ağır Ceza Mahkemesi kapısı önünde bunaltan sıcakta; kalabalık kapının açılmasını bekliyor.
iPhone'umdan gönderildi.

09.35 Sevgi gösterisi ve sloganlar eşliğinde adliye merdivenlerinde açıklama yapan başkan Kocaoglu, " 425 gündür tutuklu olan arkadaşlarımız var. O arkadaşlarımızın bir an önce tahliye olmalarını istiyoruz. Desteğe gelen herkese teşekkür ediyorum” dedi.
Kocaoğlu Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün tarihi dava için geride kalan hafta yaptığı ‘Buradan bir şey çıkmaz’ yorumunu da “Sayın Cumhurbaşkanımız anlaşılıyor ki dosyayı incelemiş ve kendisinde böyle bir kanaat oluşmuş. Kendisine teşekkür ediyoruz ve şükranlarımızı sunuyoruz” sözleriyle değerlendirdi.

09.30 Aziz Kocaoğlu eşi Türkegül Kocaoglu ile adliyeye geldi.



09.00 İzmirliler,sendikalar ve sivil toplum örgütü üyeleri Bayraklı Adliyesi önünde toplandı. Kalabalık adliye bahçesine sokulmuyor. Geniş güvenlik önlemleri var.

TARİHİ DAVADAN NOTLAR:
-Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün 3.Yargı Paketi'ni jet hızıyla onaylaması, 2 gün önce de rahatsızlığını ifade ederken İzmir'i işaret etmesi duruşma salonuna da olumlu yansıdı.Konuştuğumuz Belediye bürokratları tahliye beklentilerinin arttığını söylüyor.
-Tutuklularda da ilk duruşmaya göre daha rahat ifadeler yüzlerine yansımış.Genel hava ve beklenti olumlu. Nisan'daki ilk duruşmaların aksine, adliye çevresinde kalabalık sessiz bir bekleyişte. Polis daha fazla önlem almış, adliye çevresi yine kalabalık.
-Davanın tutuklu sanıklarından organizatör Alaattin Eraslan'in mide kanserine yakalandığı ve duruşmalara katılamayacağı öğrenildi.
-Duruşmayı CHP İl Başkanı Ali Engin Başkan Kocaoğlu'nun yanında izliyor. CHP İzmir Milletvekilleri Hülya Güven, Mustafa Moroğlu, Alaattin Yüksel, Rahmi Aşkın Türeli ve Erdal Aksünger de salonda. DİSK Genel Başkanı Erol Ekici de adliyede.
-3 Nisan'da başlayan ilk duruşma 10 gün sürmüştü. Bugün başlayan ikinci duruşmada 30 tanığın dinlenmesi bekleniyor.
-Tanıkların hepsi dinlenirse yarına da sarkabileceği ifade edilirken mahkeme heyeti avukatların arasında tahliye talepleri de olan talepleri değerlendireceğini de duruşma öncesi açıkladı.



Kim ne kadar süredir tutuklu


TUTUKLU SANIKLAR/TUTUKLANDIĞI TARİH

Abdülhalim Cumhur Yazıcı (İBB Eski Kültür ve Spor Dairesi Başkanı) - 22/11/2011
Ali Sabuktay (İZENERJİ Genel Müdürü) - 25/11/2011
Cafer Alt (Genel İş 3 Nolu Şube Denetim Kurulu Başkanı) - 25/11/2011
Cafer Konca (Genel İş 3 Nolu Şube Başkanı) - 25/11/2011
Hilmi Özen (Büyükşehir Şirketler Genel Koordinatörü) – 06/05/2011
Hüseyin Kırmızı (İZELMAN Genel Müdürü) – 10/12/2011
Mehmet Sayar (İzmir Büyükşehir Belediyesi Alım Şube Müdürü) – 06/05/2011
Pervin Şenel Genç (İBB Genel Sekreteri) – 06/05/2011
Selçuk Savcı (İBB Bilgi Teknolojileri Daire Başkanı) – 10/12/2011
Tülay Azeri (İBB Karar ve Tutanaklar Daire Başkanı) – 10/12/2011
Hakan Say (Organizatör) – 06/05/2011
Ömer Devrim Ergin (Organizatör) – 06/05/2011
Sedat Sakur (Organizatör) - 22/11/2011
Alaattin Eraslan (Organizatör) – 06/05/2011
Ferik Faruk Boyacıoğlu(Organizatör) – 10/12/2011
Murat Boyacıoğlu (Organizatör) – 10/12/2011
Gökhan Boğazkesen (Organizatör) – 10/12/2011
Ata Karakaş (Organizatör) – 06/05/2011




Hürriyet