İzmir merkezli 13 ilde "yasa dışı dinleme" iddialarına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında tutuklanan 2 emniyet mensubunun, avukatlarının bir üst mahkemeye yaptıkları itiraz sonucu, tahliyesine karar verildi.

 Eski Batman Emniyet Müdürü Hasan Ali Okan ve başkomiser Mustafa Edip Çakmak'ın avukatları 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ne tutuklamalara itirazda bulundu. İtirazları değerlendiren mahkeme, incelediği başvurular sonrası bu kişilerin tutuksuz yargılanmalarını ve tahliyelerini kararlaştırdı.

Böylece, aynı davada 9 emniyet mensubunun cuma günü tahliye edilmesinin ardından, davada hiç tutuklu sanık kalmadı.

GEREKÇELİ KARAR
İzmir 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nin tahliyelerle ilgili 9 sayfalık gerekçeli kararında, tutuklamalara gerekçe olan suçlamalarla ilgili değil somut delil, olgu dahi bulunmadığı kaydedildi.

 Mahkeme, örgüt suçlamasını "hukuki garabet" olarak değerlendirirken, dosyada örgüt suçlamasına ilişkin bağlayıcı tek belge olan iddianame dahilinde başka delil ve dayanak gösterilmediği ifade edildi.

 Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nun 2013/146 sayılı kararını referans gösteren mahkeme heyeti, 6352 sayılı yasa ile değişik 5271 sayılı CMK'nın 101/2 maddesinde belirtildiği gibi kuvvetli suç şüphesini, tutuklama sebeplerinin varlığını, tutuklu tedbirinin ölçülü olduğunu gösteren delillerin somut olgularla gerekçelendirilerek açıklanmadığını belirtti.

 Heyet; İzmir 4. Sulh Ceza Hakimliği'nin tutuklama müzekkerelerinde gösterilen hususların da gerekçesiz olduğunu kaydederken, delil ve dayanakları gösterilmeden düzenlenen örgüt suçlamasının atfı ile yönetici sanıklar hakkında TCK 220/4 maddesinde belirtilen "Örgüt yöneticileri, örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenen bütün suçlardan dolayı ayrıca fail olarak cezalandırılır" eylemlerin 31'er kez uygulanması gerektiğine ilişkin ifadelere "hukuki garabet" tanımlaması yaptı.

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığının, "çeşitli kurumlarda çalışan kamu görevlilerinin telefonlarının yasa dışı dinlendiği" yönündeki bir gazetede yer alan habere ilişkin 62 müşteki ile aynı konuyla ilgili idarenin yaptığı suç duyurusu üzerine başlattığı soruşturmada, 32 emniyet mensubu gözaltına alınmış, zanlılardan aralarında eski Batman İl Emniyet Müdürü Hasan Ali Okan, Elazığ Emniyet Müdür Yardımcısı Ramazan Karakayalı'nın da yer aldığı 11'i tutuklanmış, 21 kişi ise "adli kontrol" hükmünden yararlandırılarak serbest bırakılmıştı.

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu'nda görevli cumhuriyet savcısı Okan Bato'nun hazırladığı iddianame ise İzmir 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nde kabul edilerek dava açılmıştı.