Kafes Eylem Planı davasından sekiz ay tutuklu yargılanan Deniz Piyade Kurmay Albay Mücahit Erakyol’un kendisini tutuklayan İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi hakimleri Bülent Akasma ve Oktay Açar’a, “Eşitlik ilkesine aykırı davrandılar. Masumiyet karinem gözardı edildi” diyerek, açtığı iki manevi tazminat davasında verilen görev yönünden ret kararı Kurul’dan döndü. Kurul, davaların Yargıtay 4. Hukuk Dairesi’nde görülmesine karar verdi.

EŞİTLİK İLKESİNE AYKIRI
“Amirallere suikast” davasıyla birleştirilen ve kamuoyunda “kafes eylem planı” olarak bilinen davanın sanıklarından Erakyol, Kasım 2009’da tutuklandı. İtiraz ve tahliye talepleri reddedilerek Temmuz 2010’a kadar tutuklu kaldı. Erakyol avukatı kanalıyla, iki hakime manevi tazminat davası açtı. Dava dilekçesinde, “Dava dosyası kapsamında müvekkiline benzer hatta daha ağır isnatlarla suçlanan başka bazı sanıkların farklı gerekçelerle tutuklanmadığı ya da tahliye edildiği buna karşın müvekkilinin tutuklu kalmasının eşitlik ilkesine aykırı olduğu, yeterli gerekçe gösterilmeksizin tutuklu kaldığı” savunuldu.

YARGITAY REDDETTİ
İlk derece sıfatıyla davaya bakan Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, tazminat istemini incelemeye yetkili ve görevli mahkemenin, CMK’nın 142/2. maddesi gereğince, mağdurun oturduğu yerdeki ağır ceza mahkemesi olduğunu belirtti. Dava oyçokluğu ile görev yönünden reddedildi. Kararda, tazminat davasının devlete açılabileceği vurgulanarak, 2011’de çıkarılan 6110 sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un 12. maddesindeki “Hakim ve savcıların bir soruşturma, kovuşturma veya davayla ilgili olarak yaptıkları işlem, yürüttükleri faaliyet veya verdikleri her türlü kararlar nedeniyle ancak devlet aleyhine tazminat davası açılabilir” hükmüne de atıf yapıldı.

ERAKYOL TEMYİZ ETTİ
Davacı Erakyol’un temyizi üzerine dosya dün Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun önüne geldi. Kurul, Yargıtay 4. Hukuk Dairesi’nin görev yönünden ret kararını  bozdu. Karar oybirliği ile verildi. Davaya ilk derece mahkemesi sıfatıyla Yargıtay 4. Hukuk Dairesi önümüzdeki günlerde bakacak. Erakyol, iki hakimden de yasal faiziyle birlikte 1500’er yüz liradan toplam 3000 bin lira manevi tazminat istiyor.