İSTANBUL - İstanbul’da 15-20 Kasım 2003’te meydana gelen patlamalara ilişkin dava, Yargıtay tarafından kısmen bozulmuştu. Yerel mahkemenin ‘örgüt yöneticisi olmak ve patlamaları gerçekleştirmek’ suçlarından verdiği ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını onaylayan Yargıtay 9.Ceza dairesi aralarında Louai Sakka’nın da bulunduğu 26 sanık hakkında “Patlayıcı madde imal etmek, Taksirler yangına sebebiyet vermek, Örgüt Üyeliği, Örgüte yardım yataklık" gibi suçlardan verilen hapis cezalarını bozmuştu. Bozmanın ardından bugün İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaya tutuklu sanıklar Louai Sakka ile Seyit Erkul getirildi. Tutuksuz sanıklar Bülent Yıldız ile Onur Şen’in de hazır bulunduğu duruşmada sanıklar karar öncesi son savunmalarını yaptı.

SANIK ERKUL: EL KAİDE’Lİ DEĞİLDİM ANCAK ŞİMDİ EL- KAİDELİYİM

Savunma yapan Erkul, “Benim bu dosyadan alındığımda El- Kaide ile bağlantım yoktu. Ancak uğradığım bu haksızlıklardan sonra artık El-Kaide’liyim. Bize ceza veren heyetin ve Yargıtay’ın, Allah’ın laneti üzerine olsun" dedi. Bu sözlere mahkeme başkanı Ömer Diken sert tepki gösterdi.

MAHKEME BAŞKANI: HERKESİN VİCDANI VAR

Sanıktan suçlamalara ilişkin savunma yapmasını isteyen Ömer Diken, “Konya’daki silahlardan bahset. Allah’a havale etme. Sen kendi vicdanında, mahkemenin sabit bulduğu eylemleri tart. Herkesin vicdanı var “diye konuştu. Bunun üzerine sanık Erkul, “Meslektaşlarınızı koruyorsunuz" diye konuştu. Başkan Diken, “İnananlar için ayrı bir konu. O uhrevi bir konu" diye tepki gösterdi. Sanık Erkul, Konya’da gömülü bulunan silahları, ABD ve İsrailli pilotları öldürmek için hazırladıklarını söyledi.

SAKKA: FİRARİ SANIK ZOR, SURİYE’DE ŞEHİT DÜŞTÜ

Daha sonra Louai Sakka savunma yaptı. Suriye’de yaşananlara değinen Sakka, “Suriye’de katil Esad’a karşı mücadele eden mücahitleri selamlıyorum" dedi. Kandıra F Tipi Cezaevi’nden geçtiğimiz aylarda firar eden başka suçlardan tutuklu sanık Mikail Zor hakkında da konuşan Sakka, “Kendisi ile havalandırma bölümünden bağırarak konuşuyorduk. Kendisine kötü işleri bırakmasını söyledim ve cihada davet ettim. Suriye’deki olaylar başlayınca dayanamadı ve benim de teşvikimle kaçtı. Suriye’de 2 hafta önce şehit düştü" diye konuştu.

MAHKEME BAŞKANI: BİZİM ESAD İLE İŞİMİZ YOK

Suçlamalar hakkında savunma yapılması gerektiğini belirten Mahkeme Başkanı, “Bizim Esad ile işimiz yok. Savunmanızı keserim. Patlayıcı madde bulundurdunuz mu?" diye sordu. Bu sırada Sakka’nın avukatı ayağa kalkarak, “Müvekkilime bağıramazsınız" dedi. Bu sırada üye hakim, “Böyle savunma olmaz" dedi. Hakimin bu sözlerine avukat, “Siz niye karışıyor sunuz?" diye yanıt verdi. Bu sözler üzerine avukata sert tepki gösteren mahkeme başkanı Diken, “Ne demek karışmayın. Onlar burada süs değil. Ben ne isem, onlarda o burada. Size söz verdim mi? Oturun yerinize. Savunma hakkına saygılıyız ancak konu İsrail veya Suriye değil" diye bağırdı.

SAKKA: BIRAKIN SAVAŞAYIM, GERİ GELİR TESLİM OLURUM

Tartışmanın ardından Sakka, mahkemeden ilginç bir talepte bulundu. Sakka, “Beni serbest bırakın, Suriye’de savaşayım. Tüm dünya önünde söz veriyorum savaştıktan sonra geri gelip teslim olacağım" diye konuştu.


-SAKKA, ZORLA DIŞARI ÇIKARTILDI-

Mahkeme başkanı savunmasının ardından Sakka’ya yerine oturmasını söyledi. Sakka, “Sen kimsin ben senin sözünle oturacağım" diye yanıt verdi. Bu sözler üzerine mahkeme başkanı, jandarmaya talimat vererek Sakka’yı zorla salondan dışarı çıkarttırdı. Sakka dışarı çıkartılırken, ABD ve İsrail aleyhine slogan attı. (dha /Selahattin GÜNDAY)